De complete gids voor gezond en gebalanceerd thuiswerken
Hoewel die vrijheid fantastisch lijkt, is een balans en ritme houden best lastig. Hoe blijf je mentaal en fysiek gezond? We leggen het uit.
© Getty Images - kupicoo

Thuiswerken klinkt ideaal. Geen reistijd, je eigen riante koelkast vol snacks, geen afleiding van die ene vervelende collega en écht goede koffie. Maar in de realiteit ziet het thuiswerkscenario er vaak anders uit: een joggingsbroek, een laptop op de bank, matige focus en contact in slechts digitale vorm. Deze vereenzaming, plus het gebrek aan concentratie en lichamelijke beweging die thuiswerken met zich kan meebrengen, is verre van een droomscenario. Om niet als een vermoeide kluizenaar te eindigen, is er werk aan de winkel nodig. En flink ook.
Meer balans voor thuiswerken
Routine
Het is belangrijk om te zorgen dat je de kleine dingen op een rij hebt, zoals een duidelijke werkplek - bij voorkeur op een plek waar je normaal niet ontspant. Op de bank hangen met je laptop lijkt misschien relaxed, maar als je écht probeert te ontspannen, lukt het vervolgens niet. Vice versa geldt ook, als je écht probeert te werken maar in ontspanningsmodus blijft.
Creëer je eigen plekje en je eigen routine. Zorg voor een vast timeslot waarbinnen je opstaat, je aankleedt, koffie drinkt en aan het werk gaat. Begin bijvoorbeeld pas met werken wanneer je eruitziet alsof je zo ook op kantoor kunt verschijnen. 'It’s all in the details,' zou je collega van drie bureaus verderop zeggen. Maar die heb je niet, dus moet je 't zelf bedenken. Ha.
Een fijne omgeving
Zorg dat je huis aanvoelt als een plek waar je wil zijn - ruim netjes op en maak schoon. Voor en tijdens het werken. Dat aanrecht loopt snel vol, dus ruim direct achter jezelf op - net als je op kantoor zou doen. Zo voorkom dat je na het werk niet nog een berg vaat hoeft weg te werken, wat weer ten koste gaat van je vrije tijd. Waak er echter wel voor dat je niet doorslaat met schoonmaken tijdens 'werktijd'. Weet je nog tijdens je studie dat je als een dolleman ging schoonmaken toen je eigenlijk voor je toets moest leren? Dat wil je niet weer. Zorg dat je voor het slapen in een schoon en opgeruimd huis naar bed gaat, zodat je de volgende dag ongestoord kunt beginnen.
Bewaak je tijdsgrenzen
Wat doe je als je baas je om 19.00u belt? Of als er 's avonds nog mails binnendruppelen. Daar moet je vooraf al een mentaal draaiboekje voor hebben. Het kan handig zijn om duidelijke werktijden met jezelf en je collega's af te spreken. Zo weet je heel duidelijk wat werktijd en vrije tijd is. Daarnaast zijn vaste werktijden ook beter voor je concentratie. Als je weet dat je nog een uur hebt om je werk af te maken, werk je harder dan wanneer je nog de hele dag hebt, toch? En... Met halve focus tot 's avonds doorwerken is slecht voor je levensbalans en voor je geest.
Beweeg voldoende
Ook kan het fijn zijn om tussendoor even lekker te sporten of bewegen. Dit kan natuurlijk een thuisworkout zijn, maar nóg beter is om even de deur uit te gaan. Een rondje hardlopen doet wonderen voor je geest (en je werkprestaties). Ook kan het fijn zijn om na/tijdens de lunch een wandelpauze te nemen, in plaats van voor de tv neer te ploffen. Mocht je doelloos rondjes lopen niets vinden, dan kun je ook even wandelend naar de supermarkt gaan, of even met een andere thuiswerker afspreken. Zo bouw je ook gelijk een contactmoment in.
Menselijk contact
Daarover gesproken... contact met mensen is heel belangrijk. Wat daarbij helpt is om niet alles digitaal af te handelen. Bel eens met een collega's of plan een videomeeting in, maar blijf niet de hele dag stilletjes achter je toetsenbord verscholen. Wanneer je collega's aan de lijn hebt, is het tevens raadzaam om het niet alleen over werk te hebben. Een dagelijks babbeltje is niet alleen goed voor je eigen sociale interactie, maar ook voor de band met klanten en collega's.
Gezonde eetgewoonten
Het voordeel aan thuiswerken is dat je alles binnen handbereik hebt. Het nadeel is dat koekjes, chips of andere zooi niet als een gezonde lunch of snack telt. Plan daarom liever één lunchmoment in en één tussendoortje (koffie daargelaten). Zo voorkom je dat je uit verveling naar de koelkast blijft lopen, en meer eet dan je zou willen. Een graasdieet is slecht voor je concentratie én voor je wasbordje.