Is het verstandig om te trainen met een kater?
Na een avond diep in het glaasje te hebben gekeken, diep tot het gaatje gaan in de gym.
Je hebt in de avond de alcohol rijkelijk laten vloeien en de ochtend erna besluit je met je brakke hoofd om na je lever, ook je lichaam een optater te geven. In de hoop je kater te verminderen en de alcohol er uit te ‘zweten’, stap je vol goede moed de sportschool binnen. Is een training na een avond alcohol eigenlijk goed voor je en wat doet het met je lichaam?
Alcoholafbraak
Allereerst moet de mythe ‘alcohol eruit zweten’ worden ontkracht. Lichaamsbeweging kan er mogelijk voor zorgen dat je je beter voelt, maar het is onmogelijk om alcohol uit het lichaam te zweten. Je gaat waarschijnlijk wel enorm veel zweten, maar dat komt doordat alcohol je zenuwstelsel en daarmee de natuurlijke thermometer van je lijf verstoord heeft. Alcohol zweet je niet uit, maar wordt gewoon afgebroken door je lever. Je lichaam doet normaal gesproken zo'n anderhalf uur over de afbraak van een standaardglas alcohol.
Trainen met een kater
Afgezien van de hoofdpijn ben je waarschijnlijk chagrijniger en energielozer dan de fittere versie van jezelf. Alcohol heeft namelijk een enorme negatieve invloed op je slaap. Het zal dus meer moeite kosten om je normale niveau in de gym te halen. Afgezien van het feit dat je extra hard moet werken, kan het trainen met een kater ook risico’s met zich meebrengen.
Je coördinatie is niet hetzelfde als in nuchtere toestand. Komt omdat overmatig drinken je brein negatief beïnvloed heeft. Dat is ook de reden dat je 's avond zwalkend van kroeg naar kroeg ging. Bij oefeningen als lunges, waar een goede balans belangrijk is, is een misstap snel gemaakt. Een bijkomend probleem is zelfoverschatting. Het kan zijn dat je je limieten minder goed aanvoelt en je lichaam te zwaar belast. Dit alles tezamen vergroot de kans op een blessure of overbelasting.
Gezondheidseffecten
Mark Leyshon, onderzoeker bij Alcohol Concern en Dr. Sarah Jarvis, medisch adviseur bij Drinkaware, vertellen aan The Huffington Post dat buiten bovengenoemde nadelige effecten, de combinatie van alcohol en training diverse nadelige gezondheidseffecten met zich mee kan brengen:
- Alcohol laat je nieren meer urine produceren, wat uitdroging kan veroorzaken en ervoor zorgt dat je belangrijke mineralen zoals magnesium uit plast. Dit zorgt voor mindere prestaties in de gym en wordt alleen maar erger gemaakt door een training, waarbij je natuurlijk enorm gaat zweten.
- Alcohol verstoort de manier waarop de lever glucose in de bloedsomloop laat komen, wat betekent dat je een laag bloedsuikergehalte hebt. Hierdoor is je lichaam vatbaarder voor vermoeidheid. Fysieke inspanning vereist veel glucose om je de energie te geven die je nodig hebt, dus als je lever niet genoeg glucose produceert, gaan je prestaties achteruit.
- Het meest verontrustende effect van alcohol is dat het de kans op hartritmestoornissen kan vergroten. Het risico hierop is aanzienlijk hoger bij trainingen tot twee dagen na zwaar alcoholgebruik. Dit komt doordat de activiteit je hartslag verhoogt en je het orgaan met veel alcohol in je systeem nog extra belast.
Toch trainen?
Wil je per se trainen, ongeacht de zwaarte van je kater? Doe er dan goed aan om in elk geval voldoende water te drinken — eventueel met ORS-poeder om je zouten aan te vullen — om vermoeidheid en spierkrampen te verminderen. Bovendien is het verstandig om een workout met een lage intensiteit in te plannen dat een niet al te hoog coördinatieniveau vereist. Beter iets dan niet is het advies op een dag als dat, zo doe je jezelf en je lichaam een plezier.