Deze psychiater is voor.

Werkt krachttraining als behandelmethode tegen een depressie?

Update: 10 juni om 08:30

In Nederland krijgt bijna 20 procent van de volwassenen (18-64 jaar) te maken met een depressie. De meest gebruikelijke behandelmethoden zijn vormen van therapie en medicijnen. De wetenschap is zoekende naar alternatieve behandelmethoden: is krachttraining het antwoord?

© Getty Images - Marjan_Apostolovic

gettyimages-638378146.jpg

Er zijn diverse wetenschappelijke onderzoeken die reeds hebben uitgewezen dat cardio depressieve symptomen kan doen laten afnemen. Niet zo’n cardio-liefhebber? Gelukkig is tevens aangetoond dat ook krachttraining depressieve gevoelens kan tegengaan.

Meta-analyse

In een meta-analyse werden 33 onderzoeken geanalyseerd die krachttraining als interventie gebruikten bij mensen met depressieve symptomen. In totaal namen 1877 mensen aan de onderzoeken deel. Gemiddeld genomen duurde elk programma zestien weken met een gemiddelde frequentie van drie krachttrainingen in de week.

De resultaten liegen er niet om. In 89 procent van de gevallen is er een afname in depressieve symptomen waar te nemen. De effecten zijn niet gerelateerd aan het verrichten van meer werk, zwaarder liften of sterker worden. Het kwam simpelweg door het doen van krachttraining. Krachttraining heeft dus fysieke én mentale voordelen.

Waar komen die positieve effecten vandaan?

Volgens Bram Bakker (hardloper, psychiater, schrijver en columnist) betekent lichamelijke inspanning voor het brein altijd ontspanning. ‘Als je gaat sporten, dan ontlast je je hoofd’, vertelt Bakker aan Gezondheidsnet.

Bovendien draagt krachttraining bij aan een verbeterd zelfbeeld. 'Een kernsymptoom van een depressie is namelijk een negatief zelfbeeld. Je lichaam trainen betekent dat je minder negatief over jezelf gaat denken. Want ook als je depressief bent, leidt krachttraining tot verbetering', aldus Bakker.

Neurotransmitters

Naast deze belangrijke psychologische component worden er tijdens krachttraining stoffen aangemaakt die de stemming bevorderen. Neurotransmitters als serotonine en dopamine, kunnen bijdragen aan een gevoel van geluk en blijdschap. 

De resultaten van het onderzoek bieden hoop, maar verder onderzoek moet uitwijzen of krachttraining daadwerkelijk kan worden ingezet als behandelmethode tegen een depressie. Een positieve noot is in elk geval de positieve mentale effecten dat krachttraining teweeg kan brengen. Kamp je zelf met depressieve gevoelens? Zoek dan hulp. De Depressie Vereniging geeft hier eerste hulp bij het zoeken van hulp.

Volg je Men's Health al op Facebook, Instagram en TikTok?