Biochemicus: ‘Bewerkt voedsel is niet altijd de vijand!’
'Het is een onmogelijke opgave om bewerkte producten helemaal uit ons leven te verbannen.'
© Getty Images - jacoblund

Als er een ding is waar alle foodbloggers, chefs en kookboekauteurs het over eens zijn, is het dat eten uit een fabriek slecht voor je is. Om gezond te blijven moet je onbewerkte producten eten, en geen bewerkte meuk. Van bewerkt eten worden we dik en ziek. Vind maar eens iemand die het daar niet mee eens is. Toevallig hebben wij die gevonden: biochemicus Anthony Warner.
De bijsmaak van bewerkt voedsel
Door te zeggen dat gezond eten niet alleen draait om het verorberen van hele producten, maak je jezelf niet populair. Weet je wat het probleem is met deze instelling? Het classificeren van producten als ‘goed’ en ‘slecht’. Hierdoor troebleert onze relatie met eten. De term ‘bewerkt voedsel’ omvat grofweg alle producten die een proces zijn ondergaan waarbij de smaak of houdbaarheidsdatum is verbeterd.
Dat zou betekenen dat ook de door gezondheidsgoeroes zo geliefde bonen, erwten, linzen, quinoa, rijst, bloem, glutenvrije bloem, yoghurt, pasta, olijfolie, kokosolie, chocolade en couscous op de verboden lijst moeten. Al deze producten zijn namelijk, veelal, op de een of andere manier bewerkt. Waar het om gaat is vooral of er iets toegevoegd is, zoals suiker of zout. Dat moet je niet hebben.
Samenstelling is bepalend
Hoe gezond een product is, is afhankelijk van de chemische samenstelling, niet of het op de een of andere magische manier puur aan moeder aarde is ontsproten. Het is niet zo dat eten wat je thuis bereidt (bewerkt, dus) minder goed voor je is dan sommige producten uit een fabriek. De sleutel tot het verbeteren van de kwaliteit en gezondheid van een product ligt bij de fabrikanten.
Voedselfabrikanten en -retailers hebben een grote vinger in de pap, wat betreft het verbeteren van onze eetgewoontes, meer dan welke sterrenchef of foodblogger dan ook. Zij kunnen betaalbare en realistische oplossingen bieden om ons gezonder te laten eten. natuurlijk kunnen we het de voedselfabrikanten kwalijk gaan zitten nemen dat ze troep in ons voedsel stoppen, maar zou het niet veel beter zijn om het toe te juichen wanneer ze dat niet doen?
De Slag om gezonder eten
Stel je eens voor wat voor een verandering er plaats kan vinden wanneer voedselproducenten een front vormen met elkaar en bereid zijn een flinke slag te maken om ons allemaal gezonder te maken. Het is een onmogelijke opgave om bewerkte producten en kant-en klaarmaaltijden helemaal uit ons leven te verbannen. Daarvoor zijn ze te diepgeworteld in ons dagelijks leven.
Maar het moreel veroordelen van mensen die de keuze maken om bewerkt voedsel te eten is gevaarlijk. Het creëert een vicieuze cirkel van schaamte en schuld wat mensen nog verder naar negatieve gewoontes drijft. In het slechtste geval sloopt dat onze relatie met eten volledig. Focus op een gezond voedingspatroon, dan komt het uiteindelijk allemaal goed.