Waarom (een beetje) pure chocolade goed voor je is
A chocolate a day keeps the doctor away.
© Getty Images - kolderal

Volgeladen met antioxidanten en ijzer is pure chocolade een prima te verantwoorden snack. Onderzoek wijst uit dat elke dag een beetje donkere choco opsmikkelen helpt om beter te kunnen focussen, sneller te kunnen denken en meer informatie te kunnen verwerken. En alsof dat nog niet genoeg was, schijnt 't je ook te behoeden van geheugenproblemen. Kom maar door met die reep.
De voordelen van pure chocolade
‘Een regelmatige inname van een kleine dosis cacao kan gunstige voordelen opleveren voor het bestrijden van geheugenverlies,’ aldus de onderzoekers Valentina Socci en Michele Ferrara. In hun onderzoek benoemen ze dat ouderen met een verhoogd risico op geheugenverlies het meeste voordeel kunnen halen uit het oppeuzelen van een donker stukje pure hemel.
Ook kan pure chocolade bij jongeren bijdragen aan een gezond brein. Zo bleek dat chocolade hielp om jongere proefpersonen direct beter te laten presteren tijdens cognitieve oefeningen. Deze voordelen danken we waarschijnlijk aan flavonoïden (antioxidanten die onder andere kleur geven aan groente en fruit). Deze speciale flavonoïden in cacao zorgen voor een gezond cardiovasculair systeem en een betere bloedtoevoer richting de hersenen. Gevolg: meer focus, aldus de wetenschappers.
Gezond snacken tegen snacken
Voedingsdeskundige Jaclyn London voegt daaraan toe dat chocolade je lekkere trek in andere snacks wegneemt. Win-win dus. ‘Een kleine 30 gram donkere chocolade kan voor veel voordelen zorgen. Ondanks het feit dat chocolade geen wonderproduct is, ben ik groot voorstander van jezelf elke dag een beetje verwennen.’
Dat hoef je ons geen twee keer te vertellen. Tast toe, mannen.