Buikgriep: zo knap je zo snel mogelijk weer op
Ziek, zwak en vooral héél misselijk maakt die buikgriep je.
© Getty Images - Adam Kuylenstierna / EyeEm

Opzij, opzij, opzij, maak plaats, maak plaats, maak plaats! Je móet een sprintje naar het toilet trekken, anders haal je het niet. En dan zit je niet met de gebakken peren, maar wel met een donkerbruin vermoeden dat er een schoonmaakactie ingezet moet worden. Jouw optelsom van symptomen kan maar een uitkomst hebben: buikgriep. Alle alarmbellen zeggen hetzelfde. Veroorzaakt door een gast die niet welkom was: een virus. Hoewel buikgriep soms ook door een bacterie veroorzaakt kan worden.
Wat is buikgriep eigenlijk?
Griep is misschien niet helemaal het juiste woord bij buikgriep. Een beter woord is maag-darminfectie. Het zit namelijk zo: de binnenkant van je maag en darmen zijn bekleed met slijmvlies. Wanneer je buikgriep hebt is dit slijmvlies ontstoken. Vaak is het norovirus hier de veroorzaker van, maar het kan dus ook weleens door een bacterie komen.
Symptomen buikgriep
Bij buikgriep heb je vaak last van:
- buikpijn
- diarree
- misselijkheid
- buikkrampen
- overgeven
- het kan zijn dat er ook koorts bij komt kijken
Besmettelijk
Hoe ziek je je ook voelt, en hoe erg het allemaal al is, het is echt belangrijk om na ieder bezoek het toilet schoon te maken. Of er in ieder geval een desinfecterend schoonmaakmiddel in te gooien. Buikgriep is namelijk reuze besmettelijk. Het norovirus, de voornaamste veroorzaker van buikgriep, zit in ontlasting en braaksel van mensen die het virus dragen. Daarom is het ook belangrijk om steeds je handen goed te blijven wassen. Vooral na elk toiletbezoek en voor het eten. Droog je handen af met een papieren doekje die je vervolgens weggooit. Dit kan ook prima keukenpapier zijn. Wil je jouw omgeving echt goed beschermen tegen je bacillen, doe dan ook de deurklinken, lichtschakelaars, kranen en huishoudelijk apparatuur aan met antibacteriële middelen.
Wat te doen tegen buikgriep?
Uitzieken is het antwoord op de vraag wat je tegen buikgriep kunt doen. Misschien niet helemaal het antwoord waar je op zit te wachten, want we nemen graag het heft in eigen hand om een shortcut te creëren. Geef het een week en de klachten zullen in de meeste gevallen vanzelf weer verdwijnen.
Er zijn wel wat dingen waar je extra rekening mee kunt houden. Zorg dat je genoeg drinkt, meer dan normaal, om uitdroging te voorkomen. Drink kleine beetjes om de kans te vergroten dat je het binnenhoudt. Ook als je het niet binnenhoudt is het belangrijk om te blijven drinken, want je lichaam neemt wel iets op. Lukt het je niet om het binnen te houden, en begin je tekenen van uitdroging te vertonen, trek dan aan de bel bij je huisarts. Symptomen van uitdroging herken je door weinig plassen, sufheid, duizeligheid, flauwvallen, veel dorst of in het ergste geval zelfs door verwardheid, snelle ademhaling, hoge hartslag en koude ledematen. Geadviseerd wordt ook om ORS te nemen. Dit is een speciaal middeltje waar suikers en zouten in zitten, die het lichaam nodig heeft om vocht op te nemen en vast te houden. Je koopt het bij de apotheek of drogist. Leuk weetje: omdat het uitdroging tegengaat is het ook een topmiddel tegen katers.
Qua eten is het goed om te weten dat je lichaam, zelfs bij diarree, nog de helft van de voeding opneemt. Eet vooral waar je zin in hebt en wat goed voelt. Luister naar je lichaam.
Bel de dokter
Het wordt aangeraden om een dokter in te schakelen wanneer je al drie dagen meer dan zes keer per dag spetterpoep (sorry voor dat woord) hebt. Ook als de koorts meer dan drie dagen aanhoudt, je diarree hebt en steeds moet overgeven, je weinig drinkt en veel dorst hebt, de diarree na een week nog niet afneemt, er bloed of slijm bij je ontlasting zit, je 24 uur al niet hebt geplast, je suf of verward bent, je de neiging hebt om flauw te vallen of je continu (hevige) buikpijn hebt, is het verstandig om er een hulplijn uit te gooien bij een arts.
Bronnen: Thuisarts.nl, RIVM