Waarom homemade zonnebrand geen goed idee is
Mocht je dit overwegen.
© Getty Images

De laatste tijd maken steeds meer mensen huis-tuin-en-keukenmiddeltjes tegen een verkoudheid, katers en maagpijn. Dat juichen we voor een groot gedeelte toe, niemand is ooit slechter geworden van gezonder eten en een kop kruidenthee. Maar nu is er een hype die nét even wat gevaarlijker is (understatement).
Volgens een nieuw onderzoek in Health Communication is ook natuurlijke zonbescherming steeds populairder geworden. En laat dat nou hetgeen zijn wat je toch echt in de winkel moet kopen.
Zelfgemaakte zonnebrand
Op dit moment zijn producten die zichzelf als “natuurlijk” labelen populairder dan ooit – het is inmiddels een lucratieve industrie. Een aantal onderzoeken toont aan dat bepaalde zonnebrandingrediënten je bloedbaan binnendringen, iets waar consumenten zich zorgen over maken. Hierdoor zijn veel mensen hun eigen zonnebrand gaan maken, op basis van informatie die ze krijgen op socialemedia-websites zoals Pinterest.
Zo’n 95 procent van de Pinterest-zonnebrandrecepten claimt dat het je huid tegen schadelijke UV-stralen beschermt, stelt het onderzoek. Maar, bijna 70 procent van de recepten bleek niet effectief als het aankwam op zonbescherming.
Sterker nog: een effectieve SPF (zonnefactor) thuis maken is praktisch onmogelijk, zegt dr. Jennifer Stein, dermatoloog aan NYU Langone.
Beschermende factor
Even een opfrisser: een factor-cijfer toont aan hoe lang je in de zon kunt blijven voordat UV-stralen je huid beschadigen ten opzichte van wanneer je geen factor op zou smeren. Dus, zonnebrand met factor 30 zorgt dat je 30 keer langer in de zon kunt blijven dan wanneer je geen zonnebrand zou smeren. Aangezien SPF word gecontroleerd en gereguleerd door de Voedsel- en Warenautoriteit, moeten bedrijven aantoonbaar verantwoorden hoe hun producten werken.
'Het is moeilijk om erachter te komen wat er echt in de zonnebrand zit, tenzij deze is getest,' zegt Stein tegen Men’s Health. 'De fles staat buiten in de warmte, dus moet die ook bestendig zijn tegen hoge temperaturen. De zonnebrand zelf moet goed functioneren in zonlicht.'
Maak zonnebrand niet zelf
Veel ingrediënten breken af of vergaan wanneer ze worden blootgesteld aan de warmte van de zon en licht, waardoor ze niet meer effectief zijn.' Wanneer een product is gemaakt door een echte fabrikant die wordt gecontroleerd door de overheid, weet je dat je goed zit,' voegt Stein toe.
Natuurlijk is zonnebrand maar één manier om je tegen de zon te beschermen. Stein adviseert de schaduw op te zoeken en hoeden en t-shirts te dragen wanneer je naar het strand gaat. 'Er bestaat niet zoiets als ‘een veilig kleurtje.' Weg dus met die zelfgemaakte troep, maar gewoon naar de winkel.