De Nationale Suiker Challenge: 7 dagen zonder toegevoegde suikers

Doe je mee?

Heb je geen idee hoeveel suiker jij dagelijks tot je neemt? Dan ben je zeker niet de enige. Door een week alle toegevoegde suikers te vermijden schrap je al 99 (!) suikerklontjes uit je weekmenu. Aangezien de kans groot is dat je onopgemerkt meer suiker eet dan nodig is, lanceerde het Diabetes Fonds de Nationale Suiker Challenge: een initiatief om een week (5 t/m 11 juni) zonder toegevoegde suikers te leven.

Vermijden van toegevoegde suiker

'Wat zijn toegevoegde suikers ook alweer?' vraag je je misschien af. Dat zijn alle zoetstoffen die van nature niet in een product thuishoren. En ja, die zitten in een hoop producten. Van sauzen, tot soepen. Om toegevoegde suikers te vermijden, moet je dus goed op je voeding letten en verpakkingen lezen. Met andere woorden: bewuster eten. En laat dat nou precies de reden zijn waarom de Nationale Suiker Challenge is opgezet.

In fruit en groenten zit ook suiker. Het verschil is alleen dat die suikers wél mogen, aangezien het niet om toevoegingen gaat -en deze suikers in een gezonde verhouding staan tot vezels en vitaminen. Daarnaast is het vrijwel onmogelijk om een overdosis aan suiker binnen te krijgen door het verorberen van fruit (mits je er geen shake van maakt!).

De gevaren van suiker

Op basis van uitgebreid onderzoek adviseert de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) om de consumptie van vrije suikers te beperken tot maximaal 10 procent van het totaal aan calorieën dat je dagelijks nodig hebt. Voor een man die dagelijks 2.500 kilocalorieën consumeert komt dit neer op maximaal 60 gram vrije suikers per dag. Dit staat gelijk aan 15 suikerklontjes. Ruim 60 procent van de volwassenen in Nederland voldoet niet aan deze richtlijn voor vrije suikers van de Wereldgezondheidsorganisatie, terwijl dit juist nu zo belangrijk is.

Volgens algemeen directeur Hanneke Dessing van het Diabetes Fonds is in de strijd tegen diabetes type 2 aandacht voor een gezonde leefstijl onverminderd belangrijk: 'We begrijpen dat mensen misschien eerder naar suikerrijke snacks grijpen, maar een te hoge suikerinname kan een behoorlijke impact hebben op het ontstaan van overgewicht en dat verhoogt het risico op diabetes type 2.'

Neem zelf de verantwoordelijkheid

Met de Nationale Suiker Challenge wil het Diabetes Fonds ook de voedselindustrie en de politiek wijzen op hun rol en verantwoordelijkheden. Maar aangezien deze bedrijven zich vooral laten leiden door winst in euro's en niet in aangekomen kilo's, is het belangrijk het eigen heft in handen te nemen.

Maar een gezonde keuze maken is niet altijd even makkelijk volgens Dessing. 'Gezonde voeding is vaak duurder dan suikerrijke producten als frisdrank en snoepgoed. Fabrikanten voegen suiker toe aan producten waarvan we het niet verwachten. En we worden continu door onze omgeving in de verleiding gebracht. Dat vraagt om gedragsverandering bij fabrikanten.'

Tot die tijd: wees je ervan bewust dat suiker volop wordt toegevoegd aan bewerkte producten. Scan de etiketten aandachtig, en voorkom een overvloed aan suiker. Succes!

Deelnemen? Dat kan hier, of doe mee via @mindersuiker op Instagram.

Volg je Men's Health al op Facebook en Instagram?