Men's Health Docu: The Faces of Attempted Suicide

Zelfmoordcijfers stijgen, dit zijn de signalen

© Men's Health

James.jpg

Voor vrienden, familie, en betrokkenen van mensen die zichzelf van het leven hebben ontnomen, roept zelfmoord een hoop vragen op. Vragen waar ze het antwoord nooit op zullen krijgen. Waren er tekenen? Werd er om hulp geroepen? Had ik meer kunnen doen? Had een telefoontje, of een berichtje met de vraag 'Hoe gaat het?' verschil kunnen maken? Eén van de problemen is dat praten over zelfmoord nog steeds taboe is, ondanks het feit dat de cijfers hoger zijn dan ooit. Elke dag overlijden er maar liefst 5 mensen in Nederland aan zelfmoord. Reden te meer om het onderwerp bespreekbaar te maken.

Taboe

Weinigen kunnen een zelfmoordpoging navertellen. Degenen die dat kunnen, zullen dat niet snel doen. Er lijkt een taboe te rusten op dit onderwerp, waardoor slechts enkelen hierover openlijk durven te spreken. Leon, Nathaniel en James zijn drie mannen die een 'mislukte' zelfmoordpoging begingen, en daarover naar buiten treden. Ze reflecteren op wat er sindsdien is gebeurd, hoe ze ermee omgaan en, veruit het belangrijkste, hoe het nu weer beter gaat. Depressies komen vaker voor dan je denkt. Misschien ken jij ook wel iemand die worstelt met zichzelf en het leven- des te meer reden om het bespreekbaar te maken. De drie mannen in de docu nemen het voortouw.

Signalen van zelfmoordgedachten

Een zelfmoordpoging ontstaat niet uit het niets. Of zoals Nathaniel het zegt: 'Je wordt niet suïcidaal in één dag.' Mensen met suïcidale gedachten geven vaak signalen af voordat zij de onomkeerbare keuze maken. Volgens Nathaniel is gezondheid dan ook vergelijkbaar met krachttraining. 'Je bent niet na één dag trainen gespierd, je moet er hard voor werken, net als met je gezondheid.'

Als iemand uit je omgeving signalen herkent, kan zelfmoord worden voorkomen. Hiervan is Jan Mokkenstorm, de oprichter van 113 zelfmoordpreventie, overtuigd. Hij heeft er zelfs wetenschappelijk onderzoek naar verricht, waaruit blijkt dat zelfmoord te voorkomen is. Volgens 113 zelfmoordpreventie kunnen de volgende signalen wijzen op suïcidale gedachten:

  • Somberheid
  • Zich afzonderen
  • Plotselinge veranderingen in gedrag of gevoel
  • Niet meer goed voor zichzelf zorgen
  • Afscheid nemen
  • Een plotselinge verbetering van de stemming die te mooi is om waar te zijn
  • Bepaalde uitspraken als ‘ik zie het niet meer zitten’ of ‘als ik er dan nog ben’
  • Praten over (zijn) dood/doodswens/zelfmoord

Niet al deze signalen zijn per se gerelateerd aan zelfmoordgedachten. Toch geven mensen met suïcidale gedachten vaak vooraf signalen over hoe ze zich voelen. Als je je bewust bent van deze kenmerken kan je hierop letten, en het bespreekbaar maken met de desbetreffende persoon.

Zelfmoordgedachten bespreekbaar maken

Het is belangrijk om iemand met suïcidale gedachten duidelijk te maken dat hij er niet alleen voor staat, al voelt dat misschien wel zo. Zoals James in de docu aangeeft 'voelde het alsof hij alleen was in alle blackness'. Maak het daarom bespreekbaar! Hierbij is het belangrijk dat je de ander niet veroordeelt en expliciet naar zelfmoordgedachten vraagt.

Luister goed en draag niet te snel oplossingen aan:

  • Je klinkt wanhopig. Denk je weleens aan zelfmoord?
  • 'Het hoeft allemaal niet meer'. Bedoel je dat je aan zelfmoord denkt?
  • Je klinkt zo radeloos. Waarom ben je wanhopig?
  • Je zegt dat je het niet meer ziet zitten. Wat kan ik doen om te helpen?
  • Zijn er anderen op de hoogte van jouw zelfmoordgedachten?

Heb je last van suïcidale gevoelens? Praten helpt! Niemand om mee te praten? Neem contact op met 113 zelfmoordpreventie. Via www.113.nl kan je (anoniem) chatten. Je kunt ook bellen met 0900-0113. En schaam je niet, 113 wordt maar liefst 200 keer per dag gebeld. Je staat er niet alleen voor.