Zo zorg je voor damage control bij een all you can eat

Met deze tips maak je van je diner bij een onbeperkt buffetrestaurant geen schranspartij.

© Getty Images - VW Pics

gettyimages-1094952976.jpg

De rem is bij velen van ons ver te zoeken zodra we in dergelijke eetwalhalla’s worden losgelaten, want onbeperkt en (soort van) lekker. Probeer je maar eens in te houden als de sushi rijen dik staat uitgestald en je voor je neus ziet hoe het ene na het andere biefstukje de grill raakt. Ook op vakantie kan het tijdens all inclusive reisjes knap lastig zijn om niet nog een rondje langs alle lekkernijen te maken. Onderzoeker Brian Wansink van Cornell University bestudeerde het gedrag van meer dan 200 mensen in buffetrestaurants. Het blijkt dat mensen die om kunnen gaan met de verleiding om te veel te eten zich anders gedragen bij onbeperkte buffetten, dit kunnen we van hen leren.

Loop eerst een rondje

Begin je meteen vooraan met het volgooien van je bord, dan is de kans groot dat halverwege het buffet al een paar verdiepingen aan eten hebt opgeschept. Bekijk daarom eerst wat er allemaal is en maak daarna gericht je keuze.

Kies voor een klein bord

Logisch: hoe groter het bord, hoe meer ruimte er is om op te scheppen. Daarnaast speelt gezichtsbedrog een rol. Een stukje vlees van 100 gram lijkt op een klein bord heel wat, maar op een groot bord blijft er veel wit over dat meestal niet lang wit blijft. Lees: volgegooid wordt met eten waar je misschien helemaal geen zin in hebt.

Ga ver en uit het zicht van het buffet zitten

Niet omdat je met een langer loopje de aangegeten calorieën sneller verbrandt, maar door ver van het buffet en de keuken te zitten, verhoog je de drempel om niet te vaak opnieuw op te scheppen. Mensen uit het onderzoek die de verleiding beter konden weerstaan, bleken gemiddeld ongeveer vijf meter verder van het buffet te zitten.

Eet met aandacht

Schep minder op dan waar je zin in hebt. Is de trek nog niet vertrokken, dan kan je altijd nog een keer teruglopen. Bij sommige restaurants moet je betalen voor het eten dat op je bord blijft liggen, dus zet niet te hoog in. Kauw daarnaast goed op je eten verruil de stokjes niet meteen voor bestek, ook niet als je loop te hannesen. Door bestek te gebruiken schuif alles namelijk (te) snel naar binnen.

Volg je Men's Health al op Facebook en Instagram?