Plasangst zit niet tussen je benen, maar tussen je oren

En dit kun je ertegen doen.

© Getty Images - jopstock

gettyimages-979065880.jpg

Vol goede moed stap je het openbare toilet binnen. Helaas ben je niet de enige in de ruimte. Op onverklaarbare wijze stijgt de spanning naar je kop en krijg je met geen mogelijkheid je blaas geleegd. De 'ongewenste gast' verlaat de ruimte en dan pas gaan alle trossen los. Herkenbaar? Dan heb je misschien last van plasangst.

Dit is plasangt (paruresis)

Plasangst is een probleem waarbij je moeite hebt om in bepaalde omstandigheden te plassen. Ongeveer vijftien procent van de mannen en zeven procent van de vrouwen heeft moeite om in bepaalde omstandigheden te plassen.

Bij een klein deel (1%) van deze mensen neemt deze angst zulke ernstige vormen aan, dat je kunt spreken van echte plasangst of paruresis. Vaak hebben mensen met plasangst de angst dat ze de volgende keer in een soortgelijke situatie weer niet kunnen plassen. Dit is een symptoom die je vaak ziet bij sociale fobieën. Je ontwikkelt een soort angst tot falen, ook wel faalangst genoemd.

'Ik had één keer dat het niet lukte toen ik bij een concert wilde plassen. Vervolgens ontwikkelde ik een vorm van plasangst,' deelt Pieter uit Haarlem, die meerdere jaren met plasangst heeft geworsteld. 'Eerst kon ik overal plassen, maar ineens kon ik het niet meer. Ik verstijfde meteen en verliet overal met een volle blaas het toilet.'

Oorzaken van plasangst

De directe oorzaak is niet bekend en verschilt per persoon. Wat wel bekend is, is dat de oorzaak van dit fenomeen niet tussen je benen, maar tussen je oren zit. Het heeft een psychologische grondslag. Fysiek ben je namelijk prima in staat te plassen.

Ook hebben mannen er over het algemeen vaker last van dan vrouwen. Er bestaat een hypothese dat dit gegeven terug stamt uit de oertijd. Net als bij mannelijke zoogdieren, bakenden wij vroeger ons territorium af met urine. Plasangst zou in die zin veroorzaakt kunnen worden, omdat je onbewust bang bent om het ‘territorium’ van anderen binnen te dringen.

Tips tegen plasangst

Als het echt ernstig is, kun je het beste een arts raadplegen. Paruresis is namelijk goed te behandelen met therapie. In sommige gevallen kun je het ook zelf verhelpen door aan te leren in het bijzijn van anderen te plassen. Denk bijvoorbeeld aan andere dingen tijdens het plassen. Probeer een rekensom op te lossen, zodat je je gedachten van het plassen verplaatst. Laatste tip is om het topje van je penis eens aan te raken met je vinger. Deze prikkel zorgt kennelijk voor penis een call to action om los te gaan.

En bovenal geldt: oefening baart kunst. Houd vol om naar rustige, schone, openbare toiletten te gaan. Het blijven oefenen van plassen op openbare toiletten kan je uiteindelijk over je angst heen helpen. Toch geen zin in gezeik? Zoek dan rustig een toilethokje op, in plaats van een urinoir. Dat verlaagt zowel de druk op jou, als op je blaas.

Volg jij Men's Health al op Instagram en Facebook?