Zoveel calorieën kan je lichaam maximaal in rust verbranden
Onderzoekers analyseerden hardlopers tijdens een loop van 4850 kilometer.
© Getty Images

Hardlopers zijn doodlopers. Maar dan heb je nog ultralopers: het summum van doodlopers. Bewonderenswaardig, maar wat doet zo'n ultraloop eigenlijk met je lichaam? Onderzoekers zochten het voor je uit.
4850 kilometer door de USA
Het onderzoek werd gedaan door Duke University en bestudeerde hardlopers die meededen aan de Race Across the USA – een race die zo’n 4850 kilometer beslaat. Het loopje loopt van Californië tot Washington DC en duurt in totaal 140 dagen. Degenen die aan de race deelnamen renden een paar maanden lang zes marathons per week. Bizar, maar wel ideaal om onderzoek te doen naar de effecten van ultralopen op je lichaam.
Wetenschappers hielden zich bezig met meten welk effect dit niveau van inspanning had op het lichaam – vooral op het BMR – het aantal kcal dat het lichaam verbrandt in rust. Het onderzoek, gepubliceerd in ScienceAdvances, toonde uiteindelijk aan dat het energieverbruik van de hardlopers gemiddeld 2,5 keer het BMR was.
Maximale aantal kilocalorieën per dag
Hoewel de onderzoekers stellen dat die 2,5 kan komen door het spijsverteringsstelsel – en weinig van doen heeft met het hart, de longen of spieren – kwamen ze erachter dat het lichaam niet genoeg kcal kan absorberen om een hoger niveau van energieverbruik te bewerkstelligen.
Hiermee ontdekten de wetenschappers dat het ultieme limiet van het menselijk uithoudingsvermogen 2,5 keer het BMR is. Een gemiddelde man heeft een BMR van 1500 kilocalorieën per dag. Oftewel: 4000 kcal per dag voor de gemiddelde persoon. Alles wat hoger ligt dan dat, is niet haalbaar volgens het onderzoek. Al is dit in rust, en niet tijdens een hardloopwedstrijd.
Hoe explosiever, hoe meer energie
Wat het onderzoek hiermee aantoont is een patroon tussen de lengte van een sportevenement en het energieverbruik. Een marathon lopen, hoe moeilijk het ook is, komt niet eens in de buurt van wat je als mens aan zou kunnen. Hoe explosiever je sport, hoe meer energie je lichaam verbruikt. Naarmate je langer sport achter elkaar, went je lichaam steeds meer aan de beweging en gaat het uit zichzelf het energieverbruik reguleren. Daardoor gebruik je minder energie tijdens een lange trektocht dan tijdens een eenmalige marathon.
De wetenschappers concludeerden dat hoewel je iets een paar dagen lang op intens niveau kunt uitoefenen, je een stapje terug moet doen als je het wil kunnen volhouden. Bij kortere uitdagingen kan het lichaam terugvallen op eigen voorraden door vet of spiermassa te verbranden en ze daarna weer te herstellen. Tijdens een langere sportuitdaging moet het lichaam een ander soort balans qua energieverbruik vinden. Een balans die ultralopers hebben gevonden.