Muziek kan de pijn van je workout verzachten
Dat klinkt als muziek in de oren.
© Getty Images - Westend61

Een essentieel onderdeel van een workout is - voor veel mensen - goede muziek. Nieuw onderzoek heeft uitgewezen dat uptempo beats je workout daadwerkelijk minder zwaar kunnen maken. Dat klinkt als muziek in de oren, niet?
HIIT - intervaltraining met een hoge intensiteit - wisselt korte herhaaldelijke periodes van intensieve training af met rustperioden. Voor de één een geschenk uit de hemel, voor de ander een hel op aarde. ‘HIIT-trainingen zijn tijdbesparend en kunnen bij mensen die te weinig bewegen, zinvolle gezondheidsvoordelen teweeg brengen. Maar een groot nadeel is dat mensen het als onprettig en te intensief ervaren, waardoor verdere deelname wordt ontmoedigd', vertelt Matthew Stork, postdoctoraal aan de School of Health and Exercise Scienses.
Muziek als motivator
Hoe kan dit probleem van demotivatie en ontmoediging worden aangepakt? Muziek is - om het gezegde ‘music is the solution to any problem’ nog meer kracht bij te geven - ook in dit geval de oplossing.
Stork stelde een panel van Britse volwassenen samen om de motiverende werking van zestien uptempo muzieknummers te beoordelen. De drie nummers met de hoogste motivatiekenmerken werden gebruikt voor het onderzoek.
‘Muziek wordt meestal gebruikt als een dissociatieve strategie, wat betekent dat het je aandacht kan afleiden van de fysiologische reacties van het lichaam op lichaamsbeweging, zoals een verhoogde hartslag of pijnlijke spieren’, vertelt Stork. ‘Maar met intensieve training lijkt het erop dat muziek het meest effectief is wanneer het een snel tempo heeft en zeer motiverend is.’
Vierentwintig deelnemers voltooiden een intensieve HIIT-training van tien minuten. Deelnemers voltooiden deze HIIT-sessies in drie verschillende omstandigheden - met motiverende muziek, geen audio of een podcast zonder muziek. Wat bleek? Deelnemers meldden meer plezier bij de HIIT wanneer er uptempo beats door de speakers knalden. Bovendien toonden de deelnemers een verhoogde hartslag en hoger piekvermogen in de sessie met muziek in vergelijking met de audioloze en podcast-sessies.
Stork gelooft dat de verhoogde hartslag kan worden verklaard door een fenomeen genaamd 'entrainment'. ‘Mensen hebben een aangeboren neiging om de frequentie van hun biologische ritmes aan te passen aan muzikale ritmes. In dit geval kan de snelle muziek de hartslag van mensen tijdens de oefening verhogen. Het is ongelooflijk hoe krachtig muziek kan zijn.’
Uptempo muziek kan dus bijdragen aan hogere fysieke inspanning en kan je plezier en motivatie tijdens de training een boost te geven. Dus, muziek aan en gaan met die banaan! Maar let op, zet het volume niet te hard.