Waarom niemand écht blij wordt van groente
En waarom je daar niets aan kunt doen.
© Getty Images

Liever een broodje kroket dan een halve stronk broccoli, toch? Precies. Als groente niet zo ontzettend gezond en essentieel voor een healthy lifestyle waren geweest, had je ’t wel geweten: elke avond pizza. Maar waarom is dat eigenlijk zo?
Volgens berichtgeving via nieuw onderzoek door de universiteit van Maastricht, is het probleem met groente dat er ‘bar weinig suikers in zitten’. Punt is: we zijn dol op zuivel en brood. “Als je calorierijk voedsel binnenkrijgt, bijvoorbeeld een gevulde koek, gaat er een signaal naar je hersenen. De frontale cortex weet: dit is lekker.” En, de eerstvolgende keer dat je zo’n lekkernij ziet liggen, wil je dus die. En niet die bloemkool die al een week in de groentelade op je ligt te wachten.
Een mens houdt dus veel meer van vet en zoet; wanneer je in een courgette hapt, krijgen je hersenen geen ‘ah, superchill is dit’-signaal. “Je weet wel dat groente gezond is, maar dat proef je niet”, zegt eetpsycholoog Remco Havermans van de Universiteit Maastricht. "Mensen laten zich bij het kiezen van hun eten voornamelijk sturen door genot. Ze denken niet: wat is goed voor me?"
Behalve de smaak helpt ook de structuur van groente niet mee. Havermans: "Mensen hebben over het algemeen juist een voorkeur voor knapperig en krokant eten. En dat is groente niet”, aldus NU.nl ‘Best jammer, want rode paprika's zijn vitamine C-bommen. Groene groenten als broccoli zitten vol ijzer. In groenten zitten ook veel vezels die je een verzadigd gevoel geven en je spijsvertering helpen. Mensen die veel groente eten lopen bovendien een kleiner risico op hart- en vaatziekten, darmkanker, longkanker en diabetes type 2’, voegt de nieuwspagina toe.
Volgens Marieke Meeusen van de universiteit van Wageningen, onderzoeker met betrekking tot het consumentengedrag op het gebied van eten, gaat het erom dat je je gedrag verandert. Daarbij moeten we inspelen op dingen die vooral makkelijkte veranderen zijn, zegt zij. Dit kan door simpele dingen, zoals een schaal komkommer en tomaatjes neerzetten in plaats van een bak chips wanneer je televisie kijkt. Wedden dat je die groenten uiteindelijk ook gewoon opeet? Vaak gaat het puur om het snaaien, niet per se om die zak paprikachips.
Daarbij heeft de overheid ook een hand in ons eetgedrag; zo blijkt uit onderzoek dat wanneer groente en fruit goedkoper wordt gemaakt, we het een stuk sneller kopen. “In een onderzoek van de Vrije Universiteit Amsterdam bleek dat wanneer groente en fruit goedkoper zijn, we er meer van eten. De wetenschappers controleerden de resultaten in twee verschillende Nederlandse supermarktketens. Van tevoren kregen de proefpersonen een voorlichting over gezond eten. De groep die voorlichting kreeg én 50 procent korting, kocht 5 kilo groente en fruit meer dan de controlegroep,” bericht NU.nl.
Nu weet je dus in elk geval waarom je liever op een paar krakelingen kauwt dan een onsje wortels weg te knagen, maar dat betekent nietdat je dat niet bewust kunt veranderen. Je bent immers geen kleuter meer, toch? Hoppa, gewoon spinazie kanen dus!