Het roer om met Jordi Warners: Hoofdstuk 4 - Tot het uiterste
Het roer omgooien, hoe doe je dat eigenlijk? Radio dj Jordi Warners viel in één jaar tijd ruim 28 kilo af. Hoe hij dat deed en wat het hem bracht, lees je in deze serie.
Het is maandagochtend, 13 mei. De afgelopen maanden heb ik mezelf tot het uiterste gedreven en heb ik dingen op het gebied van voeding en krachttraining geleerd die de afgelopen jaren onmogelijk leken. Ik viel in één jaar tijd 28 kilo af door ‘gewoon maar wat te doen’. Ik deed veel cardio en maar een klein beetje kracht. Nu heb ik dat schema in 4 maanden tijd volledig omgegooid samen met krachtcoach Bram Strik. Ik ben er klaar voor. Shootday.
Als je hebt geluisterd naar Gezond Verstand de Podcast, dan weet je dat ik graag naar fase 2 in mijn sportleven wilde. Mijn doel? Mezelf verder ontwikkelen op het gebied van krachttraining. Dingen als deadliften, bankdrukken en squatten. Ik had al die oefeningen nog nooit gedaan. Ik had me nooit gestort op de afwisseling tussen press- en pulloefeningen. Als ik een oefening deed, wist ik eigenlijk niet welk lichaamsdeel ik eigenlijk trainde. Er was een hoop werk aan de winkel.
Gelukkig was daar Bram Strik. Hij wilde me graag naar fase 2 helpen. Bram is powerliftcoach, 2x Nederlands kampioen judo en traint (NOC*NSF)topsporters op het gebied van kracht. Een beter iemand had ik me niet kunnen wensen. Bram vindt techniek het fundament van krachtsport. Daarom moest ik op de beste manier leren squatten, deadliften en bankdrukken. Pas daarna zouden we werken aan zwaarder tillen en drukken. Ik kreeg een schema van 4 workouts per week en voegde daar zelf nog een 5e workout aan toe. In die 5e workout kon ik een beetje ‘kutten’ en deed ik wat kleinere oefeningen en wat cardio om vooral bezig te blijven.
Verandering en voeding
Al snel merkte in verandering aan m’n lichaam. Binnen 4 weken zag ik meer spierdefinitie. Ik begon het trainen niet meer leuk, maar fantastisch te vinden. Alleen moest ik er in het begin wel aan wennen dat er geen cardio in voorkwam. Het werd me zelfs een tijdje ‘verboden’ omdat ik anders te ‘plat’ zou worden en te veel spiermassa zou verliezen.
Wat ik qua voeding deed? Ik ben een tijdje op zoek gegaan naar een voedingsdeskundige die me zou kunnen helpen. Die zoektocht liep een beetje dood. Ik besloot zelf wat meer research te doen en kwam er al snel achter dat ik vooral m’n eiwitten hoog moest houden. Zeker omdat ik steeds meer begon te zakken qua calorieën en geen spiermassa wilde verliezen. De app MyFitnessPal heeft me echt enorm geholpen. Ik kon precies zien wat m’n macro’s waren en hield hiermee exact bij wat ik at. Ik kocht zelfs een keukenweegschaal. Wie had dat gedacht?
Maanden gingen voorbij totdat de datum in m’n agenda tevoorschijn kwam. 13 mei. Dat zou het moment zijn dat ik moest shinen. Shootday. Ik weet nog dat ik aan het begin zei: 'Ik hoef niet per se een sixpack. Ik wil er gewoon goed uitzien en ik wil spierdefinitie zien.' Toen ik twee weken voor de shoot ineens toch m’n buikspieren zag doorkomen, wist ik niet wat ik zag. Hoe dan?! Je kunt je voorstellen dat zoiets motivatie geeft om door te blijven knallen. Want makkelijk was het inmiddels niet meer; 5 keer per week trainen en leven op zo’n 1.800 calorieën per dag.
De laatste loodjes
De week voor de shoot werd het nog een tikkie zwaarder. Ik besloot iedere dag te trainen en Bram gaf me weer een nieuw schema. Zelfs mijn koolhydraatinname ging nu omlaag tot de dag voor de shoot. Die dag moest ik juist ontzettend veel koolhydraten naar binnen werken - een ‘laaddag’ zoals ze dat noemen. Dat zorgt ervoor dat je spieren zich de volgende dag helemaal volladen. Ik nam, dankzij tips van Martyn de Jong, zo’n 500g koolhydraten tot me. In de vorm van winegums, rijstwafels, brood en een verse pizza in de avond. Goddelijk. Maar, op die dag zelf besloot ik ook om vocht te schrappen. Een dag niet drinken, dus. Dat was misschien nog wel het ergste aan die hele week.
De avond voor de shoot nam ik een shotje wodka om nog meer vocht uit m’n lichaam te onttrekken. De ochtend zelf werd ik wakker met een droge keel, maar ik was er wel klaar voor. Naar dit moment had ik zo lang uitgekeken. We zouden de foto’s gaan maken in de Vondelgym Zuid. Martyn (MH chef online) was er, Kirsten (MH chef print) en Stef Nagel de fotograaf. Martyn heeft me echt door de shoot heen getrokken. Zo gaf hij me een Snickers voor snelle suikers en koolhydraten, voerde me nog een shotje wodka en voegde daar nog wat rijstwafels aan toe. Dit, in combinatie met een paar pomp-oefeningen, was wat ik nodig had om mijn beste shape ooit te realiseren. En ja hoor, voor ik het wist was de shoot voorbij en stond het eindresultaat op een minuscule geheugenkaart.
Ik weet nog goed dat ik voor het eerst foto’s zag voorbij komen op de laptop van Stef. Een kleine traan verliet m’n ooghoeken. Wat bizar om mezelf zo te zien. Voor het eerst zag ik het harde werk van al die maanden. Fase 2? Die heb ik zeker weten bereikt. Ik heb nog heel veel te leren en ben nog lang niet klaar met deze sportwereld. Ik begin pas net en heb de smaak goed te pakken. Qua voeding heb ik inmiddels een balans bereikt waardoor ik weer kan genieten. Ik drink nog steeds m’n biertje/wijntje en ik beland nog steeds in de snackbar. Want zeg nou zelf: frituur blijft toch heerlijk?!
Meer foto's en het uitgebreide interview met Jordi, vind je in ons nieuwe nummer. Haal hem nu in de winkel, of bestel HIER een los nummer voor €5,99 inclusief verzending.