Wist je dat je eierschalen kunt eten voor sterkere botten?

Op zoek naar een goedkoop voedingssupplement? Dan word je na het lezen van dit artikel zo blij als een ei.

© Getty Images - Peter Dazeley

gettyimages-200517992-001.jpg

Eierschalen - leuk als Paasdecoratie, maar voor de rest hebben ze weinig recycle-mogelijkheden, toch? De meeste mensen deponeren hun eierschalen dan ook direct in de afvalbak, maar eigenlijk is dat best zonde. Eierschalen bestaan namelijk voornamelijk uit calciumcarbonaat, een een stof die cruciaal is voor het behoud van de bot-gezondheid. De rest van de schaal bestaat uit eiwitten en andere mineralen. Dat is dan ook de reden voor sommige mensen om eierschalen als voedingssupplement te gebruiken. Wacht, wat? Ja, je hoort het goed.

Eierschalen opeten

Eierschalen vormen namelijk een rijke bron aan calciumcarbonaat en bestaan voor 40% uit calcium. Een halve eierschaal voorziet een volwassene aan de de aanbevolen dagelijkse behoefte, dat is 1.000 mg per dag. Volgens sommige wetenschappelijke bronnen zou de opname van calciumcarbonaat afkomstig uit eierschalen zelfs beter zijn dan die van gezuiverde calciumcarbonaat-supplementen.

Een onderzoek in geïsoleerde cellen wees uit dat calciumabsorptie van eierschaalpoeder tot 64% groter was in vergelijking met zuiver calciumcarbonaat. Onderzoekers hebben deze effecten toegeschreven aan bepaalde eiwitten in eierschalen.

Naast calcium en eiwit bevatten eierschalen ook kleine hoeveelheden andere mineralen, waaronder strontium, fluoride, magnesium en selenium. Net als calcium kunnen deze mineralen een rol spelen bij de gezondheid van de botten.

Risico's:

Let wel, het eten van eierschalen kan enorme risico’s met zich meebrengen. Eieren kunnen soms zijn besmet met Salmonella-bacteriën, wat kan resulteren in een salmonella-infectie. Daarom is het van belang om je eierschalen te koken, voordat je ze van plan bent te consumeren. En eet vooral geen grote stukken eierschaal. Dat kan je keel schade toebrengen.

How-to eierschalen eten:

  • Kook de eierschalen;
  • Laat ze drogen;
  • Maal de schalen fijn tot poeder;
  • Mix het poeder met water of voeg het toe aan je maaltijd;
  • Voilà - een goedkoop calciumsupplement van formaat!

Bron: Healthline


Volg jij Men's Health al op Facebook en Instagram?