Hoe kan je veilig rauw vlees eten?
Kan je niet zonder je filet americain? Even lezen.
© Getty Images

Veel burgerfans slaan een doorbakken stuk vlees op hun broodje met een stalen gezicht af, en sushi-fans eten zonder nadenken hun rauwe vis met alle plezier op. Hoewel vlees vaak (half)rauw wordt gegeten, is dat niet altijd even veilig.
We vroegen expert op het gebied van voedselveiligheid, Jeff Nelkens, naar de gevaren van rauw vlees eten.
‘Laten we beginnen met het feit dat alle soorten rauw vlees bacteriën met zich meedragen, dus speel je sowieso een soort Russisch roulette,’ zegt hij. Goed. Die zagen we (bijna) niet aankomen.
Waarom rauw vlees eten riskant is
Er is altijd een kans dat bacteriën zoals salmonella of E. coli in de verpakking van je stukje kip of tonijn rondwaren. Hoewel voedselproductiebedrijven aan strikte hygiëne-eisen moeten voldoen, kunnen deze bacteriën toch nog makkelijk op je bord terecht komen, doordat ze op wat voor manier dan ook tijdens het productieproces je vlees te pakken krijgen. ‘Je weet niet hoe er met het vlees is omgegaan,’ zegt Nelkens. Heeft ‘ie een punt.
‘Veel mensen geloven onterecht dat kip het enige vlees is dat niet veilig is om rauw te eten. In werkelijkheid mag het dan misschien zo zijn dat kip wel meer kans heeft op salmonella, maar lopen varken en rund weer meer risico op E. coli,’ zegt de voedingsexpert. Mensen die voedselvergiftiging oplopen van één van deze bacteriën kunnen last krijgen van bloederige diarree, maagkrampen en overgeven – en dit kan wel een week aanhouden. De meeste mensen zullen na een dag of zeven beter worden, maar in de wat zwaardere gevallen kunnen je nieren stoppen met normaal functioneren, wat weer resulteert in nierfalen. Wel zegt Nelkens erbij dat dit niet vaak voorkomt bij verder gezonde volwassenen.
Hoe kun je het veiligst rauw vlees eten?
Als je echt rauw vlees wil, kun je beter voor een sappige rauwe steak gaan dan voor een burger die niet helemaal gaar is. Door de warmte verspreiden en vermenigvuldigen bacteriën zich veel sneller. Daarbij is er één rauw voedingsproduct dat Nelkens sowieso afraadt: rauwe oesters. ‘Ik zeg tegen iedereen dat ze die echt niet moeten eten.’ Goed, op naar de kaviaar dan maar.