Vakantietip: Zo voorkom je een voedselvergiftiging
Dat gun je niemand op reis.
© Getty Images - George Mdivanian / EyeEm

Als je wordt getroffen door een voedselvergiftiging, kun je vaak niet veel meer doen dan naast de toiletpot hangen, en wachten. Je vakantie naar de knoppen door één verkeerde maaltijd. Hoe voorkom je zoiets?
Een voedselvergiftiging loop je op door besmet voedsel. 'De symptomen van een voedselvergiftiging zijn vaak buikkrampen, misselijkheid, kotsen en diarree', aldus John Pandolfino, een gastro-enterologie en hepatologie arts (oftewel, iemand die zich bezig houdt met maag-, darm- en leverziekten).
Tijdens een voedselvergiftiging voel je je moe en zwak, en kan je ook last van koorts en rillingen krijgen. Een voedselvergiftiging wordt vaak geassocieerd met exotische landen, maar dat is niet altijd het geval. Veelal veroorzaakt een smerige keuken of een besmette bron de voedselvergiftiging.
Meest voorkomende vergiftigingen
De symptomen kunnen al na één dag optreden, maar ook pas na een week. Dit maakt het moeilijk precies de bron te traceren waarvan je ziek bent geworden. 'Salmonella en E. coli zijn de meest voorkomende bacteriën die aan de basis staan van een voedselvergiftiging. Veelal komt dit doordat het vlees niet goed doorbakken is. Het kan ook komen door niet gepasteuriseerde melk, of door eidooiers', aldus dr. Pandolfino.
Wat moet je doen om te genezen?
Uitdroging is vaak het grootste probleem bij een voedselvergiftiging omdat je lichaam veel vocht verliest door overgeven en diarree. Aangezien je hiermee naast vocht ook andere belangrijke voedingstoffenstoffen verliest, raadt dr. Pandolfino aan niet alleen water te drinken maar ook sportdrankjes.
Daarnaast moet je blijven eten om genoeg calorieën binnen te krijgen. Neem een lekker makkelijk verteerbaar gerecht, voordat je 't er weer uit gooit. Dr. Pandolfino: 'Eet crackers, bananen en rijst. Dit zit vol vezels die je nodig hebt. Neem vooral geen zuivel of vettig voedsel want die zijn moeilijker te verteren.'
Als je bloed aantreft in je diarree, hoge koorts hebt, of als de symptomen langer dan 3 dagen aanhouden, neem dan contact op met de huisarts (wat op vakantie niet altijd even makkelijk is). Het is volgens dr. Pandolfino waarschijnlijk dat je er een antibiotica-kuurtje tegen aan moet gooien voor je weer van je vakantie kan genieten.
Voedselvergiftiging voorkomen
Simpel, maar effectief: je handen wassen voor én na elke maaltijd. Als je op vakantie bent en lekker uiteten gaat, heb je hier wat minder invloed op. Dan maar hopen dat de koks veel waarde hechten aan hygiëne. Wel kan je door je keuze in een restaurant de kans op een voedselvergiftiging verkleinen. Uit een recent rapport bleek namelijk dat kip de grootste boosdoener was, gevolgd door varkensvlees. Ook groenten met zaadjes (zoals tomaten, komkommers en pepers) brengen een verhoogde kans op een voedselvergiftiging met zich mee.
Dit betekent niet dat je dit niet kan eten, maar dat je er wel extra zorgvuldig mee om moet gaan. Met vier simpele vuistregel kan je al een heel eind komen: Schoonmaken, scheiden, koken en verkoelen. Oftewel, zorg ervoor dat je handen en de keuken schoon zijn; voorkom kruisbesmetting; kook voedsel op de juiste temperatuur; koel voedsel op tijd voordat 't bederft. Een kleine moeite, die je een paar heel vervelende dagen naast de pot kan doen voorkomen.