Rode wijn als antidepressivum? Ja, maar wel met een kanttekening

Zei iemand wine o’clock?

© Getty Images - Instants

gettyimages-507143336.jpg

Rode wijn is lekker bij het eten en heeft op sommige momenten een rustgevende en ontspannende werking. Bovendien is er nieuw bewijs dat een component in rode wijn daadwerkelijk je gemoedstoestand en humeur kan verbeteren. Maar lees eerst even verder voordat je het volgende glas inschenkt.

De naam van dit humeur verbeterende component is resveratrol. Het is een plantaardige verbinding dat kan worden gevonden in de velletjes of zaden van bessen en druiven en dus ook in rode wijn.

Wat is er dan zo wonderlijk aan resveratrol? Onderzoekers van de University of Buffalo hebben deze stof jarenlang getest op muizen. Wat bleek? Het blokkeert een bepaald type enzym in de hersenen dat depressie en angst stimuleert. Door die blokkade wordt stress effectief verlaagd en het humeur verbeterd. De muizen in kwestie kregen geen rode wijn toegediend, maar capsules van 10mg resveratrol.

Voor mensen zou een aanbevolen therapeutische hoeveelheid van 1 gram per dag voldoen, stelt het onderzoek. Dat zou betekenen dat je honderden, misschien wel duizenden liters wijn per dag zou moeten drinken. En dat is nou niet bepaald een veilige hoeveelheid wijn. Je legt hoogstwaarschijnlijk het loodje.

Voordat je het internet afstruint op zoek naar dit middel: let wel, het is nog onvoldoende en niet op mensen getest. Maar de resultaten bieden hoop. Resveratrol zou een mooie farmacologische toekomst kunnen hebben bij de behandeling van depressie, concluderen de onderzoekers.


Volg je Men's Health al op Facebook en Instagram?