Deze psycholoog adviseert je om de 'heersende socialmediacultuur' de rug toe te keren
The joy of missing out, zoals dat heet.
© Getty Images - Westend61

We maken ons er allemaal schuldig aan: we beantwoorden appjes, houden het nieuws bij, kijken video’s, spelen spelletjes en pluizen Instagram uit. Kortom, we zitten continu op onze telefoon. In het Westen checken we ’m gemiddeld 50 keer per dag. Volgens Amber Case, antropoloog aan Harvard, fungeert ’ie als ons externe brein. 'Mobiele telefoons brengen ons in verbinding met elkaar.' Dit eindeloze contact met de buitenwereld gaat ten koste van leven in het ‘nu’.
FOMO (Fear of Missing Out)
Onderzoek wees onlangs uit dat twee derde van de vrouwen geïrriteerd raakt als haar partner tijdens een gesprek berichten verstuurt of op meldingen reageert. Waarom doen we dat eigenlijk? Is het echt zo belangrijk om te weten wat je oud-klasgenoot vanavond eet, of waar de neef van de vriend van je broer op vakantie is geweest? Wetenschappers stellen** dat een socialmediaverslaving voornamelijk ontstaat door FOMO (Fear of Missing Out) en het daarmee gepaarde gevoel dat vrienden en kennissen interessantere en leukere levens hebben dan jij. Hoewel schijn bedriegt, kan dit fenomeen je wel degelijk ongelukkig maken: een recente studie linkt social media aan depressiesymptomen, met soms zelfmoord als gevolg. Je leven meten aan de gephotoshopte kiekjes van leeftijdsgenoten is net zo uitputtend als die enorm lange sessie op de loopband.
JOMO (Joy of Missing Out)
Hoe stop je ermee? Psycholoog Svend Brinkmann adviseert je de ‘heersende socialmediacultuur’ resoluut de rug toe te keren, zoals hij schrijft in zijn nieuwe boek over JOMO, The Joy of Missing Out. Geluk wordt niet gemeten in ‘likes’. Het is volgens hem veel beter om te focussen op wie je bent, in plaats van op wie je zogenaamd zou moeten zijn. Als FOMO een ‘zelfbeheersingsprobleem’ is, zoals gedragswetenschapper Wilhelm Hofmann het noemt, dan draait JOMO om het trainen van je brein. Gun jezelf een welverdiende pauze en log uit, of beperk op zijn minst de tijd die je aan social media spendeert met behulp van apps die je gebruik meten.
Vorig jaar kondigde de CEO van Google, Sundar Pichai, precies zo’n functie aan op een techbijeenkomst. Achter hem stonden de woorden ‘Joy of Missing Out’. Met andere woorden: dit is een moderne variant op 'leren om vaker nee te zeggen', gemengd met een beetje meer mindfulness. Zo kunnen we die trendterm lekker achterwege laten.