Hoeveel zaad produceren is eigenlijk 'normaal'?
Een kleine lozing kan erop wijzen dat er iets loos is.
© Getty Images - Diy13

Als je minder dan een derde theelepel aan sperma produceert bij een ejaculatie, heb je mogelijk een gezondheidsprobleem. Een laag zaadvolume kan erop wijzen dat je een laag testosterongehalte hebt, of zelfs diabetes. Sommige oorzaken zijn behandelbaar, anderen daarentegen zijn chronisch van aard. Oftewel: Tijd om 't goedje eens onder de loep te nemen.
De grootte van je penis is (hoogstwaarschijnlijk) geen raadsel voor je, terwijl je (waarschijnlijk) nooit de moeite hebt genomen om te achterhalen hoeveel sperma je nou eigenlijk produceert als je klaarkomt.
'Toch maken genoeg mannen zich zorgen over hun hoeveelheid sperma,' aldus uroloog Daniel Williams. Volgens de richtlijnen van the National Institute of Health varieert een gezonde hoeveelheid zaadvolume tussen de 1.5 ml tot 5 ml. Zaadvolume is in essentie de hoeveelheid zaad die je produceert tijdens een ejaculatie.
Als je minder dan 1.5 ml sperma produceert -oftewel minder dan een derde van een theelepel- dan kan het geen kwaad je te laten onderzoeken. Houd hierbij wel in je achterhoofd dat zaadproductie niet consistent is en over het algemeen afneemt met ouder worden.
'Een productie onder dat niveau - of als zich een overduidelijke verandering voordoet - kan vragen oproepen over een achterliggende oorzaak van de lage hoeveelheid sperma,' aldus uroloog Williams. Mocht je het vermoeden hebben dat er iets mis is, neem dan contact op met je huisarts.
Is een laag volume problematisch?
Dat je jongeheer niet altijd meer omhoog wilt naarmate je ouder wordt, weten we allemaal. Ouder worden heeft niet alleen invloed op je erectie, maar ook op je ejaculatie. 'Het volume van je ejaculatie wordt steeds lager naarmate je ouder wordt,' aldus dr. Williams. Zo vonden onderzoeker dat mannen boven de 55 jaar de meest significante afname in zaad bemerkten.
Een afname is zaadvolume is op zichzelf niet zorgwekkend, maar wel als de verandering zeer abrupt plaatsvindt. Mocht je een afname in zaadvolume bemerken in een tijdspanne van een paar jaar, dan kan dat -heel normaal- leeftijdsgerelateerd zijn. Ook kan dit in iedere leeftijdscategorie voorkomen volgens dr. Williams, dus niet alleen onder ouderen. Dr. Williams: 'Bij sommige mannen begint de afname al in hun twintiger of dertiger jaren, maar de meeste mannen ervaren dit fenomeen op latere leeftijd.'
Wat kan de oorzaak zijn?
Er zijn een aantal mogelijk oorzaken aan te wijzen van een laag zaadvolume. Een van de mogelijke oorzaken is een laag testosterongehalte. Dit gaat vaak samen met erectieproblemen. Symptomen van een laag testosterongehalte zijn vermoeidheid, zwakte en concentratieproblemen. Ook kan je libido afnemen, en kunnen je penis, scrotum en testikels krimpen.
Een wat minder voor de hand liggende oorzaak is diabetes. Als je bloedsuiker een tijdje in de war is geweest, kan dit je zenuwen en bloedvaten beschadigen. Dit maakt het lastiger om signalen via je zenuwstelsel door te geven, wat kan leiden tot erectieproblemen, en ejaculatieproblemen.
Een laag zaadvolume valt niet altijd te herleiden tot gezondheidsproblemen, maar kan ook liggen aan het gebruik van medicatie zoals antibiotica, antidepressiva of het gebruik van marihuana.
Wat moet je doen als je een laag zaadvolume hebt?
Een laag zaadvolume kan ook een rol spelen in je geestelijke gesteldheid. 'Sommige mannen verbinden hun zaadvolume aan hun seksuele capaciteiten en beschouwen de hoeveelheid als een teken van hun vruchtbaarheid, hun mannelijkheid,' aldus dr. Williams. 'Als ze zien dat hun sexuele capaciteiten achteruit gaan, kan dat ook impact hebben op andere onderdelen van hun leven.'
Dr. Williams raadt daarom aan om, als je dit ervaart, een afspraak te maken met een uroloog. De uroloog neemt dan wat testjes af om te checken of je mogelijk een laag testosterongehalte hebt of diabetes. Ook kan de uroloog kijken naar je medicijngebruik en chirurgische geschiedenis, om te achterhalen of daarin een mogelijke oorzaak van het lage zaadvolume ligt.
Behandeling van een laag zaadvolume
Als je uroloog de oorzaak achterhaalt, wil je natuurlijk ook het probleem oplossen. Sommige oorzaken zijn goed te behandelen, zoals een laag testosterongehalte. Afvallen en minderen in roken en alcohol gebruik kunnen hierbij helpen. Als diabetes de oorzaak is, is het verstandig met je arts te bespreken wat je kan doen om je zaadvolume weer op peil te krijgen.