De gids voor het kopen van je eerste (tweedehands) motor
Zo doorloop je de afspraak, inspectie, proefrit en de uiteindelijke koop.
Een (eerste) motor kopen is een hele beleving. Van het vinden van de juiste deal tot het wegrijden met je nieuwe aankoop. Iedere stap die je zet geeft voldoening en zorgt voor opwinding. Desalniettemin zijn er aardig wat punten waar je op stuk kunt lopen bij het kopen van een tweedehands motor. Met name wanneer je de motor niet bij een dealer, maar van een particulier koopt. Om die reden zijn hier een aantal tips om jouw koopproces tot een succes te maken.
De afspraak
Wanneer je uiteindelijk bij een verkoper langsgaat, is het handig om dit bij hem/haar thuis te doen. Hierdoor weet je meteen waar de verkoper woont, mocht er iets mis zijn. Daarnaast heb je hier rustig de tijd om je inspectie en testrit te doen, zonder dat je het gevoel hebt dat iemand op je staat te wachten op een parkeerplaats. Indien je niet veel verstand hebt van motoren, neem dan een vriend mee die de ins en outs weet van motoren. Indien jij daar aankomt en van niets afweet, kan een verkoper dit misbruiken door je allerlei dingen wijs te maken.
Iemand met kennis kan tevens helpen om in te schatten of het een goede deal is of niet - wat vrij belangrijk is aangezien dat is waar je voor komt. Daarnaast is het sterk aan te raden om overdag af te spreken en bij voorkeur met droog weer. Met daglicht en zonder regendruppels op de lak, zie je een hoop meer (kleine) mankementen dan in het holst van de nacht. Neem tevens een uitdraai van de advertentie mee zodat je later kunt controleren of alle beweringen kloppen.
Essentiële vragen
Voordat je je inspectie daadwerkelijk begint, kun je een aantal vragen stellen zodat je weet waar je op moet letten tijdens jouw keuring/testrit. Goede vragen zijn bijvoorbeeld:
- Is de motor ooit gevallen/gecrasht? Zo ja, hoe erg?
- Hoeveel eigenaren heeft de motor gehad? Meer eigenaren betekent vaak meer problemen.
- Wat zijn de kuren geweest in het verleden?
- Heb je de servicehistorie op papier?
- Zijn er modificaties geweest? Zo ja, welke onderdelen zijn niet origineel?
- Heeft de eigenaar de oude onderdelen nog? Dit is een zeker pluspunt.
- Is er een reservesleutel aanwezig?
Hopelijk kom je zo iets meer te weten over de motor en de verkoper, op basis van de antwoorden die hij/zij geeft. Alle negatieve punten die niet bij de omschrijving vermeld stonden, neem je mee voor de uiteindelijke prijsonderhandeling.
Zichtbare schade
De zichtbare schade kan veel zeggen over de historie en huidige staat van een motor. Allereerst kijk je naar de remgrepen, spiegels, kuip en onderkant van de voorvorken om te zien of er krassen/beschadigingen zijn. Dit zou kunnen betekenen dat de motor ooit onderuit is gegaan. Kappen worden na een schuiver vaak vervangen; rem- koppelgrepen doorgaans niet. De koppen hiervan kunnen hierdoor een goede indicatie geven of de motor ooit op zijn zijkant heeft gelegen. Natuurlijk kunnen krassen ook ontstaan door muren etc. Maar deze beschadigingen zijn doorgaans oppervlakkiger en komen meestal op de spiegels en aan de uiteinden van de handgrepen voor.
Indien de motor beschadigingen heeft, hoeft dit niet per definitie te betekenen dat je de koop direct moet stoppen. Desalniettemin kan de motorische schade in sommige gevallen erger zijn dan de buitenkant doet onthullen. Pas daarom erg op. Een testrit of technische keuring kan wellicht meer informatie verschaffen.
Ketting, kettingwiel en banden
Inspecteer de ketting en kettingwiel nauwkeurig. Een goede eigenaar zal deze netjes hebben onderhouden, wat veel zegt over de rest van de motor. Een (te) losse ketting of roest zijn tekenen dat de motor wellicht niet helemaal deugt. Het kettingwiel moet tevens in goede staat zijn. Wanneer de tanden versleten zijn, kan dit een duur grapje worden om te laten vervangen. Schrik echter niet van een beetje viezigheid, dit heeft weinig- tot geen gevolgen voor de staat van de motor.
De banden daarentegen, moeten genoeg profiel bevatten. Banden van alledaagse rijders zullen meer slijtage in het midden vertonen, door het rijden op snelwegen. Terwijl motoren die op het circuit hebben gereden, meer slijtage aan de buitenkant vertonen. Indien de banden in matige staat zijn, kun je dit meenemen in de prijs. Wanneer je dan toch de banden inspecteert, kijk dan meteen even naar de velgen. Indien deze erg versleten zijn, zegt dit veel over de kilometers en geschiedenis van een motor. Banden worden namelijk vervangen, maar velgen doorgaans niet.
Vering, schijven en remmen
Kijk allereerst of er geen zichtbare lekkage is bij de vorken. Dit zou een teken kunnen zijn dat de vering aan onderhoud toe is. Haal vervolgens een vingernagel langs de remschijven om te controleren dat er geen oneffenheden zijn. Ga zitten op de motor en beweeg een aantal keer op en neer. Dit zou soepel en stil moeten gebeuren. Knijp meteen even in de remmen en rol naar voren en achteren. Wanneer je de grepen volledig in moet knijpen om de motor op zijn plaats te houden, zijn de remmen niet goed afgesteld of is het tijd om de remblokken te vervagen. Ook dit heeft weer invloed op de prijs.
De accu & electra
Vraag, indien mogelijk, of de verkoper de motor niet wil starten voordat je er bent. Wanneer de motor niet wil starten, kan dit betekenen dat de accu aan vervanging toe is. Wanneer de motor wel is gestart, kun je controleren of de elektra werkt. Lampen, richtingaanwijzers, kilometertellers etc. moeten functioneren. Eventuele mankementen kunnen verschillende redenen hebben, zoals kapotte zekeringen, kapotte lampen of foutieve bedrading. Deze problemen worden respectievelijk duurder. Met name fouten met de bedrading zijn erg prijzige reparaties.
De motor
Nog een voordeel aan het vragen of de eigenaar de motor nog niet wil starten, is dat je kunt zien hoe de motor koud start. Controleer bij aankomst daarom of de uitlaat koud is, om dit na te gaan. Nieuwe motoren dienen probleemloos, in één keer te starten. Een oldtimer mag best even een keer of twee vonken. Houd vóórdat de motor warm is, je hand even op de uitlaat om de druk te verhogen. Wanneer er lekkages zijn, kunnen deze hierdoor aan het licht komen. Een handige vriend kan hierbij nogmaals goed van pas komen. Wanneer de motor eenmaal een beetje warm is, dient deze op constante toeren te draaien, zonder al te veel moeite. Hierdoor kun je zien of de motor goed is afgesteld. Geef daarna wat gas en luister of dit soepel klinkt. Een kuchende of haperende motor is vanzelfsprekend geen goed teken.
De Testrit
Indien de motor netjes door de eerste rondes is gekomen, kun je overgaan op de testrit. Hierbij controleer je niet alleen of de motor in goede staat is, maar uiteraard ook of de motor überhaupt wel past bij je verwachtingen. Indien je na de testrit niet kunt wachten om erop weg te rijden, is het waarschijnlijk niet de motor die je wilt. Maar het technische deel is natuurlijk ook niet onbelangrijk. Kies een droge dag uit en vergeet niet je motoruitrusting/rijbewijs. De route die je rijdt is bij voorkeur een op een weg die je al kent en heeft verschillende soorten ondergrond en snelheden. Een stukje door de bebouwde kom en even de snelweg is logische combinatie. Begin langzaam en kijk hoe de motor reageert. Controleer alle versnellingen, remmen en hoe de motor accelereert. Schakelen moet soepel verlopen en de transmissie moet ferm aanvoelen zonder uit de versnelling te glippen. Laat (indien je dit aandurft) de handgrepen even los, zodat je eventuele afwijkingen kunt vaststellen.
Maak tevens een paar grote slalommen om te zien hoe de motor reageert. Dit hoort stabiel te gaan en makkelijk corrigeerbaar. Luister ondertussen zorgvuldig naar de motor (in elke versnelling). Opvallende ratels of vibraties zijn rode vlaggen om in de gaten te houden. Laat uiteraard ook je meegebrachte compagnon een testrit rijden. Met zijn kennis en ervaring zullen eventuele problemen hopelijk eenvoudig opgemerkt worden. Bij terugkomst zet je de motor op de standaard en controleer je na een paar minuten op eventuele lekkages.
Essentiële onderhandelingen
Bij (grote) twijfels is het wellicht verstandig om even een rondje te lopen zonder de verkoper om de stand van zaken te overdenken. Het is beter om weg te lopen van een deal, dan onder druk een slechte beslissing te nemen. Mocht je wel door willen gaan met de koop, bespreek dan eventuele mankementen die de prijs kunnen verlagen. Vraag de koper om zijn prijs en ga hier natuurlijk niet in mee. Indien je het koeltjes speelt, kun je waarschijnlijk nog heel wat van de prijs af krijgen.
Kom met een bod die zelfs onder de prijs ligt die jij in gedachten hebt. Hier gaat de koper (waarschijnlijk) niet in mee, maar zo wordt de uiteindelijke prijs hopelijk een stuk lager. Wanneer je een deal hebt gemaakt, ga je pas naar de pinautomaat, hierdoor kun je nog één keer nadenken over of je de motor écht wilt. Wat je ook kunt doen, is cash het exacte bedrag meenemen wat je ervoor wilt betalen. Hierdoor ben je gedwongen om extra goed te onderhandelen. Zinnen als: 'Ik heb hier [x bedrag in euro's] cash voor je in het handje' doen het altijd goed. Daarna regel je samen de overschrijving en de rest van het papierwerk, dank je de verkoper en rijd je weg op jouw nieuwe pareltje.