In Europa wordt de meeste alcohol ter wereld gedronken
De schrikbarende waarheid.
© Getty Images - Witthaya Prasongsin

Hoewel alle landen het European Action Plan to Reduce the Harmful Use of Alcohol 2012–2020 hebben ondertekend, blijkt uit een recent rapport van de World Health Organization dat het percentage schadelijke alcoholconsumptie in Europa niet is gedaald.
Het rapport over alcoholgebruik laat zien dat meer dan 290.000 mensen per jaar hun leven verliezen in Europa door aan alcohol toe te schrijven oorzaken. Gemiddeld drinken volwassenen (van 15 jaar en ouder) in landen van de Europese Unie (plus Noorwegen en Zwitserland) het equivalent van meer dan 2 flessen wijn per week. Wanneer de levenslange onthouders (zoals voormalige drinkers) uit de gegevenssteekproef worden verwijderd, blijkt dat volwassenen meer dan 3 flessen wijn per week drinken - een consumptieniveau dat tot ernstige gevolgen voor de gezondheid leidt.
Gelegenheidsdrinkers
Zo nu en dan heel veel drinken is ook een probleem. Over de hele bevolking meldt 30,4 procent van de mensen dat ze de afgelopen 30 dagen bij één gelegenheid meer dan 60 g pure alcohol hebben verbruikt - dit komt overeen met meer dan 5 drankjes bij 1 gelegenheid. Dit schadelijke drinkpatroon is vooral een probleem bij mannen (47,4 procent) in vergelijking met vrouwen (14,4 procent) en komt het meest voor in de Baltische landen, zoals Tsjechië en Luxemburg.
'Het alcoholgebruik is in veel Europese landen gedaald, maar de vooruitgang is tot stilstand gekomen. Beleidsmakers moeten de strategieën implementeren waarvan we weten dat ze effectief zijn, zoals het verhogen van de prijzen, het beperken van de beschikbaarheid en het verbieden van advertenties. Maar liefst 800 mensen sterven elke dag als gevolg van aan alcohol toe te schrijven schade,' aldus dr. Zsuzsanna Jakab, regionaal directeur van de WHO voor Europa.
Jongeren
Alcohol is een psychoactieve stof die de lichamelijke en geestelijke gezondheid van een persoon kan verminderen. Van alle aan alcohol toe te rekenen sterfgevallen in Europa is 76,4 procent te wijten aan niet-overdraagbare ziekten, zoals kanker, levercirrose en hart- en vaatziekten, en 18,3 procent is te wijten aan aan alcohol toe te schrijven verwondingen, zoals die als gevolg van verkeersongevallen, zelfmoorden en moorden. Deze sterfgevallen zijn te voorkomen en veroorzaken een enorme gezondheidslast voor landen.
Hoewel het aantal sterfgevallen over het algemeen is afgenomen, onthult het rapport dat alcohol in Europa nog steeds verantwoordelijk is voor 5,5 procent (!) van alle sterfgevallen. In absolute cijfers stierven 291.100 mensen in 2016 als gevolg van aan alcohol toe te schrijven ziekten, en 7,6 miljoen levensjaren gingen verloren als gevolg van vroegtijdige sterfte of handicap. Het rapport laat ook zien dat 1 op de 4 sterfgevallen onder jonge volwassenen wordt veroorzaakt door alcohol - vooral als gevolg van letsel.
'Alcohol is een van de grootste moordenaars van onze jongeren. Dit is een product dat herhaaldelijk op de markt wordt gebracht en beschikbaar wordt gesteld aan jongeren, ondanks het bewijs dat alcoholconsumptie een schadelijk effect heeft op de ontwikkeling van de hersenen en de lichamelijke gezondheid,' aldus dr. Carina Ferreira-Borges, programmamanager voor alcohol en illegale drugs, regionaal kantoor van de WHO voor Europa.
Volg jij Men's Health al op Facebook en Instagram?