Uroloog: 'Maak je plasklachten bespreekbaar, want er zijn oplossingen voor'
Het maakt je niet meteen een zeikerd.
© Getty Images - Milan Markovic

Verstoorde nachtrust, omdat je weer uit bed moet voor een toiletbezoek. Net naar de wc geweest zijn, en je volgende glas water gaat dwars door je heen; je moet weer. Of denken dat je een kleine boodschap moet doen, maar je krijgt je plasapparaat moeizaam aan de praat. Plasproblemen komen veelvoudig voor in verschillende vormen: een kwart van de mannen van 50 jaar of ouder heeft er last van, maar jongeren kunnen problemen ondervinden bij het urineren. Op Nationale Plasdag (ja, het bestaat) brengen we dit graag even onder de aandacht.
Plasproblemen zijn geen fijn gespreksonderwerp
Plasklachten worden niet graag door mannen besproken. We stellen ons sowieso niet graag kwetsbaar op, vooral niet als het over onze jongeheer gaat. Een veranderend plasritme is echter niets om je voor te schamen, laat staan iets om te verzwijgen.
Gaat het over moeilijkheden bij het urineren, dan spoelen we dat gesprek het liefst zo snel mogelijk door. Het lijkt ons niet erg genoeg. Of juist wel, en de diagnose horen we liever niet. Enge gedachten als nier- of leveraandoeningen, of prostaatkanker spoken al snel door het hoofd.
Oorzaken en gevolgen
Maar erge ziektes hoeven absoluut niet het geval te zijn, zegt Dr. Langbein, uroloog in het Zaans Medisch Centrum. 'In veel gevallen worden plasklachten veroorzaakt door een te grote prostaat. In Nederland hebben 750.000 mannen zo'n goedaardige zwelling van de prostaat.' Deze zogenaamde Benigne Prostaat Hyperplasie is dus niks om je zorgen over te maken.
Patiënten met een vergrote prostaat moeten soms wel tot zes keer per nacht uit bed om te plassen, wat resulteert in een slechte nachtrust. Ook overdag zijn ze steeds bezig met hun blaas en hun volgende toiletbezoek. Dit heeft een dramatisch effect op het dagelijks leven. Mannen zijn minder productief, mijden sociale gelegenheden. Het kan zelfs tot depressies leiden.
Praten over plasproblemen
Dr. Langbein heeft drie nuttige tips voor mannen die kampen met plasproblemen:
Houd een plasdagboek bij
Houd hierin bij wanneer je naar de wc gaat, hoeveel urine je verliest (druppels, weinig of veel) en welke eventuele aanvullende klachten je opmerkt. Dit geeft de huisarts of uroloog een goed beeld van je klachten.
Blijf voldoende drinken
Als je bang bent om vaak te moeten plassen, word je misschien ook wel bang om te drinken. Toch is het advies om 1,5 tot 2 liter water per dag te blijven drinken om dehydratie te voorkomen.
Ga samen met je huisarts of uroloog op zoek naar een passende behandeling
Of de problemen nu ernstig zijn of niet, het bespreken met een expert kan echt geen kwaad. De behandelingen variëren van simpele medicatie, tot een medische ingreep of zelfs een operatie. De operatie kan een verminderd libido en zelfs incontinentie als bijwerkingen vertonen. Toch raden we aan om altijd te denken aan je gezondheid op langere termijn. Ook Dr. Langbein adviseert: 'Maak je plasklachten bespreekbaar, want er zijn oplossingen voor.'
Volg jij Men's Health al op Facebook en Instagram?