De beste tips om je workout-playlist te updaten
Pompen met die speakers, pompen met die spieren.
© Getty Images - Westend61

Het is inmiddels bewezen dat muziek luisteren effect heeft op prestaties tijdens je workout. Elke training laat jij je motiveren door je favoriete nummers. Aan de ene kant zou je wel eens een update willen, maar je wilt je playlist niet verpesten met slechte toevoegingen. Zelfs als Rocky een premium Spotify-abonnement had, zou hij toch nog steeds The Eye of The Tiger continu door zijn oortjes laten razen? Met deze tips maak jij de juiste keuzes om je workout playlist te eindelijk te updaten.
Tempo
De beats per minute (bpm), het tempo van je muziek moet bij het tempo van je hartslag passen. Hoe intensiever je workout, hoe hoger de bpm. Zo kan een relatief lage bpm van 100-125 helpen bij het laag houden van je hartslag tijdens een lange duurloop. Tegelijk kan een hoge bmp (>140 je net een beetje extra energie (lees: opgefoktheid!) geven die je nodig hebt tijdens een HIIT workout. Net zoals je hartslag kun je het tempo van je muziek laten opbouwen tijdens je workout.
Harmonieuze keuze
Muziek met een een prettige melodie en/of harmonie is geschikter voor je training. Je kunt bijvoorbeeld beter vrolijk nummertje opzetten, dan een nummer met hetzelfde bpm dat in een mineur toonladder wordt gespeeld.
Onbekende tekst
Liedjes waarvan we de tekst kennen zijn altijd lekker. Wie krijgt er geen goed gevoel om dat liedje van [artiest naar keuze] feilloos te playbacken. Toch kan je voor je workout misschien beter een song kiezen met een bekend ritme, maar onbekende tekst. Dat meezingen of rappen leidt je uiteindelijk alleen maar af van je werkelijke doel: kei. hard. trainen. Je zou jezelf ook kunnen verdiepen in instrumentale muziek, om te voorkomen dat je per ongeluk toch meezingt.
Te veel is nooit goed
Te veel van iets is nooit goed, dat geldt ook voor muziek. Bij overmatig gebruik van muziek tijdens je workout, verdwijnt het effect. Kies piekmomenten in je workout of trainingsweek waarop je wel wat extra motivatie kunt gebruiken. Vanzelfsprekend ben je voorzichtig met keiharde muziek: je blaast je spieren op, niet je oren. Daarnaast kan het een interessante uitdaging zijn om in volledige stilte te trainen. Misschien, als je hard genoeg traint, hoor je je spieren wel schreeuwen als je ze in de fik zet...
Volg je Men's Health al op Facebook en Instagram?