Kan sporten helpen bij een winterdepressie?
Winterblues is coming.
© Getty Images - ljubaphoto

Je gaat de deur uit als 't donker is, en verlaat het kantoor... als het alweer donker is. Winter is coming, en daarmee voor sommigen ook een gevoel van neerslachtigheid. Zo'n winterdepressie, ook wel SAD (seasonal affective disorder) geheten, komt naar schatting bij zo'n 3 procent van de Nederlanders voor. De 'winterblues', een mildere vorm, komt naar schatting bij ruim de helft van de Nederlanders voor.
De kenmerken van een winterdepressie uiten zich in de vorm van een aanhoudende sombere stemming, het verlies van plezier of interesse in normale dagelijkse activiteiten, prikkelbaarheid, gevoelens van wanhoop en waardeloosheid, zich lusteloos voelen en slaperig gedurende de dag, langer slapen dan normaal en het moeilijk vinden om 's ochtends op te staan, en het verlangen naar koolhydraten (waardoor je aankomt).
Sporten
Gelukkig bestaan er mogelijkheden om de winterdepressie tegen te gaan. Hoe? Sporten. Sporten is niet alleen lekker, maar ook gezond. Als je fitter bent, voel je je beter over jezelf, waardoor je humeur verbetert. Ook heb je tijdens een winterdepressie behoefte aan licht. Als je (overdag) buiten sport kom je in aanraking met het beetje daglicht dat er nog is. Daarnaast maak je endorfine aan tijdens het sporten, en dat wordt niet voor niets het gelukshormoon genoemd. Sporten lijkt dus hét medicijn tegen een winterdepressie.
Een aantal recente studies suggereert dan ook dat lichaamsbeweging een effectieve en gemakkelijke behandeling kan bieden voor patiënten met een winterdepressie. Ondanks een toenemend aantal onderzoeken naar dit onderwerp, zijn de effecten van sporten op depressies en seizoensgebonden stemmingsstoornissen nog niet geheel duidelijk.
Toch geen wondermiddel?
Of sporten echt een medicijn tegen een winterdepressie is, kan (nog) niet worden hardgemaakt. Het verband lijkt zwak en er bestaan grote individuele verschillen, sommigen zouden zich zelfs slechter voelen na 't sporten. Sporten kan namelijk bijdragen aan het verlichten van angst- en stressgevoelens, die de symptomen van een winterdepressie kunnen versterken.
Toch is niet iedereen het daar mee eens. Zo denkt hardloper en psychiater Bram Bakker dat sporten wel degelijk helpt tegen een depressie. Bewegen heeft voordelen bij elke psychische klacht. Van angsten, psychose, en agressiviteit tot aan stress, vermoeidheid, slapeloosheid of een verslaving. Door te bewegen, functioneren je hersenen beter, al moet er nog wel meer onderzoek worden verricht volgens Bram.
Lichttherapie
Een van de redenen waarom sporten zou helpen tegen een winterdepressie is omdat je in aanraking komt met daglicht (tenzij je in de gym zit, of 's avonds sport). Om een winterdepressie te verhelpen kan je ook in lichttherapie gaan. Hierbij word je elke dag voor zonlichtvervangende lampen gezet. Disclaimer: een zonnebank werkt niet. Je moet namelijk licht binnenkrijgen via je ogen, en dat is bij een zonnebank juist niet de bedoeling.
Mocht je last hebben van een winterdepressie of 'winterblues', dan kan je proberen om in daglicht te sporten. Mocht sporten niet voor jou werken, dan kan je in lichttherapie gaan. Mocht dat ook niet werken, neem dan contact op met je huisarts.