Heeft knoflook dezelfde werking als anabolen?

Stinkend rijk aan spiermassa.

© Getty Images - Image Source

gettyimages-121331353.jpg

Knoflook vormt vaak een prettig koppel met je frietje kapsalon van de plaatselijke shoarmatent. Sport en knoflook zijn daarentegen een minder fijne combinatie. Het effect van knoflook? Iedereen ruikt je al voordat jij je eerste stap in de gym zet, en je flesje water is nutteloos in de strijd tegen je kurkdroge mond. Maar misschien is die droge mond het waard, want wat nou als je spieren groeien van wat extra knoflooksaus?

Meer testosteron

Knoflook kan namelijk ook de kruidige sleutel zijn naar je droomlichaam. We hebben het hier jammer genoeg niet over het sausje, maar over knoflookpoeder. Dit poeder draagt namelijk de werkzame stof diallyl disulfide bij zich. Japanse onderzoekers van de Kobe Universiteit en farmaceutisch concern Riken ontdekten dat dit de LH spiegel in ratten verhoogde. Het LH (Luteïniserend Hormoon) stimuleert cellen in de teelballen tot de aanmaak van testosteron. En testosteron betekent: spieren!

Knoflook als anabool

De onderzoekers ontdekten dat knoflook daarmee de testosteron-aanmaak verhoogt en het cortisol in de proefdieren verlaagt. Cortisol is het stresshormoon dat de potentie heeft spieropbouw tegen te gaan. Heeft knoflook een soortgelijk effect als anabolen?

Tijdens het onderzoek werden 6 groepen gemaakt. 3 groepen kregen verschillende macro’s (10, 20 en 40 procent eiwitten) zonder knoflookpoeder toegevoegd. De andere 3 groepen kenden dezelfde percentages eiwitten, met knoflookpoeder toegevoegd. De knoflookgroep van 40 procent eiwitten toonden een veel hogere testosteron-aanmaak, en produceerden minder cortisol dan de groep zonder knoflook.

Meer voordelen van knoflook

Naast de mogelijk anabole effecten, biedt knoflook nog meer voordelen voor je gezondheid. Zo zitten de geurende teentjes vol met vitamines. Daarnaast bevat het de stof allicine, wat je metabolisme - en daarmee je vetverbranding - versnelt. Om allicine actief te houden dien je de knoflook wel rauw te eten. Verhitten neemt het voordelige effect weg.

Hoge dosering

Er zit wel een klein (knoflook)luchtje aan het onderzoek. Het is zoals je leest getest op ratten. Dat betekent niet per se dat mensen niet dezelfde effecten kunnen ondervinden. De ratten hadden gewoon wat minder last van de doseringen. Als de dosis knoflookpoeder vertaald wordt naar mensen, betekent dat een dagelijkse portie van 30-40 gram knoflookpoeder. Dat is meer dan een half potje per dag. Eet - of ruik - smakelijk!

Volg je Men's Health al op Facebook en Instagram?