De 6 meest gemaakte mealprep fouten
Eén gezonde stap vooruit, twee stappen achteruit.
© Getty Images - fotostorm

Ben je bezig met afvallen? Dan weet je dat mealpreppen een tijdbesparende en effectieve aanpak is. Toch kun je ook met een tupperware-lifestyle fouten maken waarmee je meer stappen achteruit dan vooruit zet. 'Dat iets vooraf gemaakt is, wil nog niet zeggen dat het per se een gezonde keuze is,' aldus voedingsdeskundige Jamie Mass.
Dit zijn 6 veelgemaakte mealprep-fouten - en zo fix je ze.
convertedNodes
Gedachteloos snaaien
Het is goed om tijdens het koken te proeven waar je mee bezig bent, maar waarschijnlijk stop je meer lekkers in je mond dan nodig is. Voor je het weet heb je een complete maaltijd naar binnen 'geproefd'. Volgens Mass is het daarom handig om kauwgom te kauwen tijdens het koken. De muntige smaak zorgt ervoor dat je niet in de verleiding komt om hapjes te nemen. 'Ook kun je beter niet preppen op een lege maag,' zegt Mass. 'Het is net als boodschappen doen wanneer je honger hebt – dat is ook nooit een goed idee.'
convertedNodes
Bezuinigen op groenten
Nog een veelgemaakte fout tijdens het preppen is dat mensen zich vooral richten op lekkernijen als pasta en zoete aardappelen en hierbij de groenten vergeten. Volgens voedingsdeskundige Meghan Daw moet ongeveer 50 procent van elke maaltijd uit groenten bestaan. Als je geen fan bent van gestoomde en opgewarmde broccoli, kun je je groenten bijvoorbeeld ook sauteren. Over het algemeen blijven die namelijk lekkerder als je ze voor de tweede keer opwarmt. Komen je salades ook nooit zo smakelijk je bakje uit als oorspronkelijk de planning was? Voeg alle vloeibare ingrediënten pas rond etenstijd aan je maaltijd toe. Producten als avocado's en tomaten kun je het beste ook pas rond die tijd snijden en opeten.
convertedNodes
Vreemde porties
Het kan twee kanten op: als je te weinig klaarmaakt, heb je te snel honger en vergroot je de kans dat je gaat snacken. Als je te veel klaarmaakt, ben je echter net zo ver van huis. Hoewel ons lichaam ons - als het goed is - vertelt wanneer we vol zitten, zullen de meeste mensen in de praktijk blijven eten totdat hun bord leeg is. Het is daarom handig om uit te zoeken wat een normale portie is, om vervolgens een mooie combinatie van koolhydraten, eiwitten en vetten te maken.
convertedNodes
Vergeten om snacks te plannen
'Als je alleen je lunch klaarmaakt en de snacks achterwege laat, is de kans groter dat je dieet zal falen,' zegt Mass. 'Eén maaltijd is nu eenmaal niet genoeg om tien uur te overbruggen. Die granenbiscuits in je bureaulade of die zakjes chips uit de kantine zullen uiteindelijk je naam schreeuwen.' Als je het simpel wilt houden, zijn bananen, amandelen en wortelen perfecte tussendoortjes. Toch is het ook hierbij goed om de porties een beetje in de gaten te houden. Anders heb je, voordat je er erg in hebt, een paar honderd calorieën aan amandelen naar binnen gewerkt.
convertedNodes
Altijd hetzelfde preppen
'Wanneer je altijd dezelfde maaltijden maakt, kan dat op een geven moment tot verveling leiden,' volgens Mass. 'Persoonlijk zou ik niet elke dag kip, broccoli en rijst willen eten en jij waarschijnlijk ook niet.' Daw adviseert om in één prep-sessie een paar verschillende maaltijden klaar te maken. Zo hoef je, als een maaltijd niet bevalt, niet twee keer op een dag dezelfde teleurstelling naar binnen te werken.
convertedNodes
Kant-en-klare sauzen
'Kant-en-klare producten zijn prima als je een beetje maat kunt houden, maar pas wel op,' zegt Daw. 'Vaak bevatten ze veel meer zout en calorieën dan je verwacht.' Haar advies: ga liever zelf aan de slag en maak grote porties klaar. 'Je kunt je sauzen en marinades in diepvrieszakken invriezen, zodat ze altijd klaarliggen als je ze nodig hebt.' Hoewel je je eigen smaaksensaties ook in de koelkast kunt bewaren, is het belangrijk om te weten dat ze niet zo lang goed blijven als de varianten uit de supermarkt. Dat is de prijs die je betaalt om conserveringsmiddelen uit je dieet te verbannen.