Voor als de rek uit je schema geraakt.

Dit is waarom je moet trainen met weerstandsbanden

Update: 20 mei om 20:00

De sportschool is een harde wereld. Onbeweeglijk metaal, bonkende schijven en de directe spiegel van je PR wel of niet halen. Misschien ben je soms gewoon even toe aan elastieken?

© Getty Images - Jozef Polc / 500px

gettyimages-1149806998.jpg

Weerstandsbanden zijn een onderschat accessoire. Ze zien er niet zo stoer uit als het zware geschut, misschien gebruik je ze zelfs alleen voor een warming up. Tijd om je ogen te openen en de rekbaarheid van de elastieken te laten zien.

Zelfde oefening, andere spieren

Elastiek is eigenwijs. Het heeft zijn eigen weerstandsprofiel, waar het altijd zwaarder is naar mate het elastiek meer uitrekt. Daardoor kun je de nadruk verschuiven naar andere spieren.

Dit onderzoek vond uit dat tijdens een fly met dumbbels natuurlijk de borst het meest aangesproken was. De dumbbells zijn ook het zwaarst in de gestrekte positie, wanneer de armen ver naar buiten hangen.

Dezelfde oefening met weerstandsbanden was weer veel effectiever voor de voorste schouderspieren. Vooral omdat de weerstand omkeerde: het was beduidend zwaarder in het eind van de beweging, waar de handen elkaar bijna raken.

Rek je elastiek, elastiek rekt jou

De trekkracht van het elastiek kun je ook gebruiken om jouw rek- en strekoefeningen naar een hoger niveau te trekken – uh, tillen.

Denk aan de pancake split, waar je met je benen zo wijd mogelijk op je kont zit, en vervolgens je romp tussen je benen in laat zakken.

Door een elastiek een eind voor je te verankeren, kan deze trekkracht jou net iets dieper in de stretch positie trekken. Dat maakt het ondankbare werk van je mobiliteit verbeteren een stuk effectiever.

Spelen met weerstand

Elastieken hoeven niet altijd alleen gebruikt te worden. Door hun veelzijdige karakter zijn ze ook het perfect hulpje bij reguliere oefeningen.

Zo kun je ook het weerstandsprofiel van oefeningen aanpassen. Zoals een elastiek om het bankje en de stang heen bij het bankdrukken.

Dit maakt de oefening op het einde – bij het uitduwen – een stuk zwaarder. Een onderdeel van de beweging die normaal relatief makkelijk is vergeleken met het onderste stuk.

Bij een apparaat als de hack squat of smith machine (bench press) kun je de elastiek ook laten helpen het gewicht omhoog te trekken. In het onderste deel, waar de oefening het zwaarst trekt het elastiek het hardst.

Naar mate je verder omhoog komt, zwakt de kracht van de weerstandsbanden af. Dit creëert dus een meer evenredig weerstandsprofiel, waardoor je misschien net wat meer arbeid kunt leveren in je setje.

Mobiel trainen

Je bent vaak onderweg en het liefst wil je overal trainen. Nu kun je een hoop doen met je lichaamsgewicht, maar niet álles.

Dumbbells zijn nogal moeilijk te vervoeren, maar een elastiek bandje is makkelijk mee te nemen. Nu kun je altijd, en overal, even gauw een training eruit gooien.

Daarbij kun je, aansluitend op vorig punt, ook lichaams oefeningen zwaarder maken. Zoals een bodyweight leg extension, of een push up.

Een waardige plaatsvervanger

Soms kan je schema ook gewoon wat opfrissing nodig hebben. Dan is het fijn om te weten dat elastieken een waardige plaatsvervanger zijn van vrije gewichten.

Zolang je het elastiek ver genoeg oprekt, en de weerstand tegen jouw maximum aanzit, kun je met elastieken vrijwel evengoed kracht en spiermassa opbouwen als met vrije gewichten.

Wees vrij

Nogmaals, het is geen moetje. En waarschijnlijk zijn vrije gewichten iets effectiever. Met name door meer stabiliteit en omdat je progressive overload een stuk makkelijker kan bijhouden.

Maar al met al zijn elastieken een leuke, uitdagende en evengoed stimulerende manier om jouw trainingsschema van nieuw elan te voorzien. Vooral als de laatste tijd de rek er een beetje uit is.

Meer van Men's Health? Volg ons ook op Facebook, Instagram en TikTok