Is de kans op blessures bij CrossFit groter?
Een kleine vergelijking met andere (kracht)sporten.
CrossFitters trainen voor het onbekende, en trainen dus praktisch alles. Zo veel mogelijk, zo snel mogelijk, zo hard mogelijk. Sinds een aantal jaar is CrossFit wereldwijd enorm in populariteit is toegenomen, met de nodige blessures tot gevolg. De vele WOD's, AMRAP's en EMOM's zijn immers niet zonder gevaar. Maar is CrossFit gevaarlijker dan andere sporten?
Oorlogswonden
Menig CrossFit-atleet kan – en zal – je met plezier zijn oorlogswonden laten zien. Als je van CrossFit houdt, houd je van pijn. Opengereten handpalmen door de vele pull-ups, geschaafde schenen van mislukte boxjumps en zweepslagen door die verdomde double unders horen er allemaal bij. Maar hoe zit het eigenlijk met blessures aan spieren, pezen, botten en gewrichten?
Volgens dit wetenschappelijke artikel is de blessureratio 3.10 per 1000 uur bij CrossFit. Niet mis dus, zou je denken. Vooral je schouders en onderrug krijgen het bij CrossFit zwaar te verduren. Aan het onderzoek deden 132 CrossFitters mee. Van hen gaf bijna een kwart aan ooit last te hebben gehad van een schouderblessure. Bij een groot deel (30 procent) kwam dat naar eigen zeggen door slechte techniek en gebrek aan ervaring.
convertedNodes
Niet heel gevaarlijk, wel pijnlijk
Toch is CrossFit niet opvallend blessuregevoelig als je het met andere intensieve sporten vergelijkt. De cijfers uit het onderzoek geven aadat je tijdens een CrossFit-workout niet meer risico loopt dan bij andere sporten zoals Olympisch gewichtheffen, hardlopen, rugby, en 'normale' fitness. Sterker nog: de kans op een blessure bij CrossFit ligt lager dan bij contactsporten (zoals voetbal).
Kortom, CrossFit is niet per definitie gevaarlijker; maar ook zeker niet ongevaarlijk, en per definitie (zeer) pijnlijk. Luister daarom altijd goed naar je eigen lichaam (en naar je coach). In de meeste gevallen kan dat al een hoop narigheid voorkomen. Het advies van de onderzoekers is om rekening te houden met de blessuregevoeligheid van de schouders en onderrug in de vele WOD's (workout of the day). 'Meer op techniek, en minder snel,' aldus de onderzoekers. Leg dat maar eens uit aan een CrossFitter.