De reden dat neuspeuteren goed voor je is

Een dermatoloog legt uit waarom.

© Getty Images - g-stockstudio

gettyimages-480816596.jpg

‘Zit niet uit je neus te vreten’, hoorde je als je in de klas weer eens uit het raam – in plaats van naar het schoolbord – aan het turen was. Maar misschien moet je juist wel wat meer viezigheid naar binnen werken. Niet voor de smaak, maar om je immuunsysteem sterk te houden. Pardon?

Amerikaans advies: eet uit je neus

De Amerikaanse dermatoloog Meg Lemon pleit niet alleen voor het peuteren in onze neus, maar ook voor het opeten van het goud dat je daaruit opgraaft. Het klinkt niet als een feestmaal, maar de verscheidene bacteriën in je snot zouden je immuunsysteem een behoorlijke boost geven. Misschien vind je het misselijkmakend als je iemand uit z'n neus ziet eten, maar diegene blijft geheid gezond.

Hoe zit het echt?

Tijd voor Nederlands nuchtere nuance. We vroegen dermatoloog Menno Gaastra naar onze snottebellen: ‘Ook Friedrich Bischinger – een longarts – geloofde in de kracht van snot. Je moet wel beseffen dat je per dag al een halve liter hiervan wegwerkt. Dat heb je niet door, maar ‘t gebeurt elke keer dat je slikt via je neus- en keelholte. Veel waarde heeft het opeten van droog snot niet.’

Bacteriën kunnen goed werk verrichten, maar kunnen ook slecht voor je zijn. ‘Van overmatig neuspeuteren kun je wondjes en korstjes krijgen, waarvan je weer meer gaat peuteren. De kans op infecties door schadelijke bacteriën neemt hierdoor toe, omdat je slijmvliezen deels stuk zijn,’ aldus de Nederlandse dermatoloog.

Nederlandse neuspeuteraars

‘Uit onderzoek uit de vorige eeuw bleek dat 90 procent van de mensen weleens in z’n neus peutert. Ruim 10 procent eet het ook op. Mannen doen het vooral in de auto, vrouwen op het toilet. De peuteren met 11 minuten per dag flink wat meer dan vrouwen, met 4 minuten per dag,’ zegt Gaastra. ‘Onderzoek zegt ook dat neuspeuteren ons miljoenen kost. Niet alleen aan verdoende tijd, ook aan schoonmaakkosten.’

Zijn we té hygiënisch?

Waar komt dit verhaal dan vandaan? Als we genoeg binnenkrijgen, moeten we nog voor 't toetje gaan? De Amerikaanse dermatoloog Lemon is ook voor het opeten van voedsel dat op de grond viel. ‘We zijn tegenwoordig zo bezig met handen wassen en persoonlijke hygiëne, dat ons immuunsysteem interactie met bacteriën mist, waardoor het zwakker wordt,’ aldus de Amerikaan tegen Men's Health UK.

Volg je Men's Health al op Facebook en Instagram?