Soms moet je opgeven om progressie te maken
Accepteer het, en stel een nieuw doel.
© Getty Images - Jan Hakan Dahlstrom

Plateau bereikt? Geef het op. Vluchten werkt soms beter dan vechten als je je doelen wilt bereiken. Opgeven is de sleutel tot succes.
Of het nu gaat om zaken, relaties of persoonlijke doelen, het advies luidt altijd hetzelfde: de enige manier om hogerop te komen is door je schouders eronder te zetten en niet te klagen. Werk hard, dan volgt succes vanzelf. Maar simpelweg in- en uitklokken is niet voldoende. Je hebt een doel nodig – iets waar het bij veel mensen aan ontbreekt.
Ontbreken van een plan
Bijna de helft (47 procent) van alle werkenden tussen 35 en 44 jaar heeft geen idee welk carrièrepad ze zouden moeten bewandelen. Hetzelfde onderzoek wijst uit dat 22 procent van de mensen ‘toevallig’ bij hun huidige werkgever is terecht- gekomen (in plaats van dat zij daar bewust voor hebben gekozen) en 23 procent heeft het gevoel vastgeroest te zitten, zonder spannende vooruitzichten.
De overtuiging dat we nooit zouden moeten opgeven, is een bijzonder slechte. Het is namelijk de sleutel tot succes, mits je het met overtuiging doet. Doe een strategisch stapje terug en gun jezelf de tijd om kritisch naar je situatie te kijken. Interessant genoeg is dat een vaardigheid die met name millennials zich eigen hebben gemaakt; zij zijn drie keer eerder geneigd om van baan te wisselen dan babyboomers.
Alle moeite voor niets
Heb je het gevoel dat je ‘genoegen neemt met’ in plaats van ‘meters maakt op’ je werk? Dan is het tijd om te investeren in een meer bevredigende loopbaan. Stoppen met iets waar je tijd en energie in hebt gestoken, kan tegennatuurlijk voelen. Alsof je ergens al een half uur in de rij staat en erachter komt dat je nog een uur te gaan hebt. Die 30 minuten ben je al kwijt. Nu opgeven voelt alsof alle moeite voor niets is geweest.
Onderzoek, dat werd gepubliceerd in Psychological Bulletin, nam de ‘niet verspillen’-regel onder de loep, het idee dat je je investeringen goed moet benutten (de jaren die je bezig bent geweest om op te klimmen naar een managementfunctie, bijvoorbeeld). In werkelijkheid loop je mogelijk een leuke baan bij een andere werkgever mis als je al je energie in je huidige werk steekt. Bepaal van tevoren hoeveel tijd, energie en mentale capaciteit je bereid bent ergens in te steken.
Doelen stellen
Stel doelen. Salarisverhoging over twaalf maanden? De kans om je binnen het bedrijf bij te scholen? De vrijheid om vier dagen per week te werken en daarnaast op andere dingen te focussen? Als deze dingen binnen je huidige baan niet mogelijk zijn, maak dan een switch.
Onderzoek door de Kellogg School of Management in Illinois stelt dat werknemers pas echt verbeteringen opmerken zodra zij het welzijn op het werk goed in de smiezen houden. Dezelfde methode kan je ook helpen om uit te zoeken of je je tijd verspilt. Is dat het geval, dan kun je voor je eigen bestwil (en dat van je werkgever) het beste ontslag nemen.
Maar voordat je de sprong in het diepe waagt: onthoud dat opgeven niet hetzelfde is als falen. Strategisch opgeven is een bewuste keuze en toegeven dat je een impasse hebt bereikt is altijd slim om te doen. Trap op de rem en investeer je tijd en moeite in iets nieuws. Kan niet missen.