Dit is hoeveel mensen daadwerkelijk hun goede voornemens volbrengen

Laat je niet kisten door de resultaten.

© Getty Images - Klaus Vedfelt

gettyimages-627190003.jpg

We zijn pas drie weken onderweg, maar veel voornemens zijn alweer de ijskast in. Hoeveel mensen halen die goede voornemens eigenlijk?

'Dit wordt mijn jaar, ik werk al mij goede voornemens af', aldus jij een maand geleden. En met hoeveel van die voornemens ben je nu nog steeds bezig? Precies. Gelukkig ben je niet de enige, ontdekte Amerikaanse wetenschappers die onderzoek deden naar het fenomeen 'goede voornemens'.

De onderzoekers verrichtten een onderzoek naar de pogingen van personen om zichzelf te veranderen vanaf het nieuwe jaar. Eerlijk toegegeven: het onderzoek stamt uit 1988 en is daarmee geen nieuwe bevinding, maar dat maakt de resultaten niet per se minder waar.

Goede voornemens

Wat blijkt? Zevenenzeventig procent van de onderzochte personen handhaafde zijn beloften gedurende de eerste week. Dat klinkt goed, maar als je er iets langer over nadenkt betekent dit dat in de eerste week al drieëntwintig procent al afhaakt. Niet best.

En als we kijken naar 't aantal personen dat hun goede voornemens op de lange termijn volhield, dan valt nog een ruim vijftig procent af. Negentien procent van de respondenten wist hun goede voornemens 2 jaar lang vol te houden. Aan de ene kant dramatisch, aan de andere kant kun je stellen dat bijna één op de vijf hun goede voornemen heeft volbracht. Beter iets dan niets.

Verschil in succes

Waarom houden sommigen mensen het wel vol en anderen niet? De succesvolle respondenten bleken significant meer stimuluscontrole en wilskracht te hebben dan de niet-succesvolle personen. Het is dan ook geen rocketscience dat een gebrek aan wilskracht en het falen van stimuluscontrole werden gerapporteerd als het meest hinderlijk voor het volhouden van de goede voornemens.

Toch ervoeren ook de succesvolle respondenten tegenslagen. Drieënvijftig procent van de succesvolle groep ondervond ten minste één slippertje. Het gemiddelde aantal uitglijders binnen 2 jaar was zelfs 14 keer. De fout in gaan werd veroorzaakt door een gebrek aan persoonlijke controle, overmatige stress en negatieve emoties.

Conclusie: zonder tegenslagen geen progressie. Geef niet op als het een keer misgaat, maar pak de draad weer op en zet door.

Volg jij Men's Health al op Facebook , Instagram en TikTok?