Eat. Sleep. Train. Repeat. Of niet?
De dunne lijn tussen tussen sport en sacrifice.
© Getty Images - OlegUsmanov

Herinner jij je die tijd nog toen je nog niet nadacht over je gezondheid? Toen het niet uitmaakte wat je at, hoeveel je sportte, hoeveel je woog en wat de consequenties waren van een avondje zondigen met maten. Waarschijnlijk herinner jij je die tijd nog donders goed. Het leven was namelijk een stuk gemakkelijker. Alleen voel jij je nu een stuk beter en zit je ongetwijfeld vele malen lekkerder in je vel. Je hebt immers een levensstijl ontdekt waarmee jij elke dag het maximale uit jezelf haalt. Maar vergeet je niet om ook het maximale uit je leven te halen?
Voor veel sporters geldt dat ze vanaf het moment van opstaan tot naar bed gaan bezig zijn met hun fysiek en gezondheid. Voor buitenstaanders is dit iets onbegrijpelijks, dus wordt dit gedrag vaak als een obsessie bestempeld. Misschien zou je het zo kunnen noemen, maar wij sporters zien het liever als een hobby, een passie en een levensstijl. Voor ons is het niet de vraag of wij vandaag gaan sporten of niet. Het is een feit.
Je traint zelfs zó hard, dat je met moeite naar de trein loopt. Op leg day sloop je jouw benen dusdanig dat je geen stap kunt zetten zonder schreeuwende spieren en pezen te voelen. En wanneer de pijn is weggetrokken, begint de cirkel weer opnieuw. Het gekke is dat je er niet eens van baalt. Integendeel. Je mist zelfs die tijd dat je nog spierpijn had na borst- of rugdag. Elke training dat je sterretjes ziet en elke pijnlijke stap die je zet, getuigt ervan dat jij volledig opgaat in jouw passie.
Ook gezond eten is niet iets wat je voor de afwisseling probeert, onder het motto ‘laten we even lekker gezond doen’. Nee, het is wat je 7 dagen per week doet, elke maaltijd weer. Kilo’s kipfilet, vis, groente en kwark gaan er wekelijks doorheen. Je eet gerust 6 keer per dag en bij elke maaltijd probeer je jouw dagtotalen van macronutriënten en calorieën tot in perfectie af te stemmen. Het is niet eens een vraag meer wat jouw avondeten morgen gaat zijn. Die is namelijk hetzelfde als vandaag, gisteren en de dag daarvoor. Alleen zó ben jij gegarandeerd van een maaltijd die jouw sportleven en fysiek zal ondersteunen. Inmiddels zie jij eten ook niet meer als een genietmoment, maar als brandstof. Waarom? Omdat je toegewijd bent aan de levensstijl.
Iedereen om je heen ziet jou misschien als een boegbeeld van de fitnesswereld. Maar zelf ben je echter nog lang niet tevreden. Van de buik mag nog wat af, je borstspieren mogen wat jou betreft gerust in omvang verdubbelen en de definitie in je rug is ook niet om over naar huis te schrijven. Aangezien jij er volledig voor gaat qua inzet, neem jij wat resultaten betreft ook geen genoegen met minder dan het maximale. Daarom is de kantjes er vanaf lopen geen optie.
Ongeplande verrassingen als verjaardagen, etentjes en feesten doen jouw sportresultaten de das om. Daarom drink je niet en sta je gedisciplineerd met je Spa rood, terwijl iedereen om je heen met bier in de hand een vierde ronde van het buffet haalt. Jij hebt daar niks te zoeken, dus besluit je volgende keer maar niet meer te gaan. Hoe fanatieker je wordt, des te meer onbegrip er komt. ‘Je ziet er toch prima uit man. Ga gewoon mee vanavond!’.
Uiteraard zou je – stiekem – wel willen, maar ondertussen weet je dat het precies zulke dingen zijn die in de weg staan van mooie resultaten. Gaandeweg verlies je zo een paar vrienden, wiens interesses niet meer overeenkwamen met die van jou. Gelukkig weet je je op de sportschool wél te omringen met mensen die jou en je doelen begrijpen.
De sportschool wordt nu echt een tweede huis en een toevluchtsoord voor jou en gelijkgestemden. Op de vrijdagavond sta je niet meer muziek, maar biceps te pompen. Het gaat steeds beter met jouw training en je bent fitter, gespierder en fanatieker dan ooit.
Van het eerdergenoemde woord ‘obsessie’ is natuurlijk geen sprake. Je zou Max Verstappen toch ook niet in het hokje ‘geobsedeerd’ stoppen alleen omdat hij leeft voor zijn sport? Obsessie draagt namelijk een negatieve lading, terwijl wat wij doen bijzonder positief is. Toch zit er wel een kleine kern van waarheid in dit zwaarbeladen woord.
Eat. Sleep. Train. Repeat. Of niet?
Stel je nam alles uit jouw leven weg wat met gezondheid en sport te maken had. Blijft er dan nog genoeg over? Met andere woorden: waar haal jij nog meer plezier uit? Wanneer ging jij voor het laatst écht los? En dan hebben we het niet over een cheat meal. Waarschijnlijk kun jij nu nog genoeg dingen noemen waar jij ook plezier uit haalt. Gelukkig. Je zou niet willen dat je over 10 jaar terugkijkt en beseft dat je een hoop mooie momenten hebt gemist omdat jij je blindstaarde op sportresultaten.
Vanuit eigen ervaring kan ik zeggen dat dit echter makkelijker gebeurt dan jij je misschien realiseert. Voor je het weet, denk je echt alleen nog aan eten, trainen en slapen. Een veelgehoorde leuze, die absoluut garant staat voor mooie resultaten. Maar die helaas ook ten koste kan gaan van al het andere moois eromheen.