De reden dat millennials zo'n hoge bloeddruk hebben
Een hele generatie under pressure.
© Getty Images - Eugenio Marongiu

Wat zijn millennials? Volgens de definitie zijn dat mensen geboren tussen 1981 en 2000. Iedereen kent er wel een in z'n omgeving: hij is jong en fit, heeft z'n carrièrepad gepland, en meet alles wat er te meten valt: van slaappatroon tot hartslag. Een specifieke statistiek schiet er bij millennials echter bovenuit: de bloeddruk.
Met deze druk meet je hoe jouw hart de ongeveer 5 liter bloed door je lichaam pompt. De bovendruk wordt gemeten bij de maximale druk, en de onderdruk is het minimum aan druk tussen twee samentrekkingen van het hart. En die bovendruk en onderdruk lijken bij jonge mannen steeds minder rooskleurig door... druk.
De gezondheid van Millenials
Uit het Health of Millennials-rapport kwamen schokkende statistieken naar voren. Van 2014 tot 2017 steeg de prevalentie van een hoge bloeddruk bij mensen van 21 tot 36 jaar met 16 procent. Hiermee hebben millennials 10 procent vaker een hoge bloeddruk dan generatie Gen X (mensen geboren tussen 1961 en 1980).
Wat bedoelen we eigenlijk precies met een hoge bloeddruk? Een hoge bloeddruk is hoger dan 130 (de druk in de slagaders wanneer het hart samentrekt) of 80 (de druk tussen de slagen). 'Een hoge druk bloeddruk leidt tot een hoger risico op een hartaanval en beroerte,' legt Cardioloog Michael Miedema uit.
Hoge bloeddruk onder jongeren
Lange tijd waren hoge bloeddrukproblemen strikt voor ouderen, maar die tijden zijn dus kennelijk voorbij. Dit dwingt artsen om te onderzoeken wat er aan de hand is.
Een mogelijke verklaring is de vele stress die millennials ervaren. Zo hebben millennials een torenhoge schuld als generatie. Een groot deel daarvan is het gevolg van studieleningen. Voeg hier de hoge huurprijzen en arbeidsonzekerheid aan toe- en het is logisch dat millennials gemiddeld het hoogste stressniveau als generatie rapporteerden.
Wellness boven gezondheid
'Een andere mogelijke verklaring is dat je millennials vaak hoort over wellness, maar niet zo veel over gezondheid,' zegt cardioloog Christopher Kelly. 'Wellness-trends beloven geweldige resultaten met weinig moeite, maar deze trends hebben nauwelijks bewezen langetermijnvoordelen.'
Cardioloog Kelly: 'Het probleem is dat je advertenties ziet voor de dingen waarvan we weten dat ze de gezondheid bevorderen, zoals regelmatige lichaamsbeweging, niet roken, een gezond gewicht hebben en onderzoeken een alge bloeddruk en cholesterol.'
Millenials eten veel buiten de deur
Gemak dient de mens. Millennials eten dan ook veel buiten de deur, of ze bestellen wat. De gemiddelde millennial eet of haalt vijf keer per week een maaltijd buiten de deur. En dat terwijl mensen die thuis hun maaltijden maken veel minder calorieën consumeren, blijkt uit onderzoek.
Niet verrassend dan ook dat millennials op weg zijn om de zwaarste generatie in de geschiedenis te worden. En juist dat extra gewicht draagt bij aan een hoge bloeddruk , waardoor de harten van millennials het zwaar te verduren krijgen. Hoe je dit voorkomt? Gezonder eten en... beweging.
Millenials moeten meer bewegen
Het hart heeft beweging nodig. En die krijg je niet door veel achter je scherm zet zitten, lang in de trein te zitten en op een elektrische bakfiets rond te rijden. Veel millennials verrichtten gewoonweg niet genoeg activiteit.
Maar er is ook goed nieuws... Het aanpassen van je levensstijl heb je zelf in de hand, en is tamelijk eenvoudig. Zelfs kleine aanpassingen kunnen je bloeddruk verlagen, zoals de tips hieronder:
- Val af. Het verliezen van overtollige kilo's draagt bij aan het afnemen van je bloeddruk.
- Beweeg op je werk. Zet de wekker om 't uur, en sta dan even op en maak een ommetje. Deze eenvoudige beweging is voldoende om de bloeddruk te verlagen.
- Eet gezond. Het volgen van een gezond dieet draagt bij aan het verlagen van je bloeddruk.
- Pas op met natrium. Probeer te minderen met brood, vleeswaren en pizza.
- Ga sporten. Verlaag je stressniveau door te sporten. Ook daarvan daalt je bloeddruk op de lange termijn.
- Bewaar thuis de rust. Laat je werkstress op kantoor en zorg ervoor dat je thuis tot rust komt komen. Koop een bloeddrukmeter en meet eens per maand. Vaak een te hoge bloeddruk? Neem dan contact op met je huisarts.