De gezondheidsvoor- en nadelen van brood

Alle broodjes aap ontkracht.

© Getty Images - Luis Alvarez

gettyimages-974232282.jpg

'Hoe witter het brood, des te eerder ben je dood.' En dat terwijl Nederlanders gemiddeld drie tot vier sneetjes brood per dag eten. Maar hoe gevaarlijk is brood nou eigenlijk?

Voedingsdeskundige dr. Samefko Ludidi: 'De laatste jaren is brood best wel in een kwaad daglicht gezet. Er heersen nogal wat misverstanden over. Zo zou het niet goed zijn voor je darmen, en zou je er dik van worden. En dat is niet altijd geheel terecht.'

Verschillende typen brood

Volgens het voedingscentrum zijn volkorenbrood en bruinbrood voedzame graanproducten. Brood levert -mits het geen witbrood is- in verhouding veel belangrijke voedingsstoffen en weinig calorieën. Er zitten koolhydraten, eiwitten, vitamines, jodium en mineralen in. Vooral volkorenbrood bevat veel voedingsvezels die belangrijk zijn voor het lichaam. 'Witbrood bevat dus minder voedingsstoffen en levert geen gezondheidsvoordeel en valt daarmee onder de categorie empty calories,' aldus dr. Ludidi.

Toch eet ongeveer een derde van de Nederlanders witbrood. Het voedingscentrum adviseert om witbrood te vervangen door bruin– of volkorenbrood. Anders dan bij wit- of bruinbrood wordt volkorenbrood gemaakt van de hele graankorrel, waardoor het meer voedingsvezels, vitamines en mineralen bevat. Hoe minder vezels, hoe minder het vult... hoe meer sneetjes je wegwerkt.

Gluten-intolerantie

Brood is niet geschikt voor mensen met de aandoening coeliakie, ofwel gluten-intolerantie, omdat er tarwe, spelt en rogge gluten in zitten. Dr. Ludidi: 'Het is heel simpel: als je niet tegen brood kunt, of beter gezegd gluten, dan kun je brood beter links laten liggen. Maar niet iedereen heeft natuurlijk een gluten-intolerantie. Dat komt maar bij ongeveer één procent van de bevolking voor. Voor al die andere mensen zou brood een belangrijke bron van bepaalde bouwstoffen kunnen zijn.'

Het belangrijkste is een gevarieerd eetpatroon, waar brood een onderdeel van kan zijn. Dr. Ludidi: 'Jij moet als individu een eetpatroon ontdekken dat delicious & nutritious is. Eten wat voedzaam is en dat je lekker vindt, zodat je het vol kunt houden. De ene gedijt heel goed op brood, en de ander krijgt er buikkrampen van. De uitdaging van elke persoonlijke health journey.'

Volg je Men's Health al op Facebook en Instagram?