Dit is alles moet je weten over obstacle runs

Straks over de finish komen begint nu - met een goede voorbereiding.

© Getty Images - Lorado

gettyimages-624878806.jpg

Ooit werden obstacle runs voor de lol gedaan, maar tegenwoordig vormen ze het een extreem slopende, serieuze sport. Dit is alles wat je erover moet weten.

Trainen voor een obstacle run

Waar begin ik?

    Alan Moore, die parcours uitdenkt, ze in elkaar zet en runs organiseert, noemt de sport ‘een uitdaging voor gekken, waarbij onderkoeling bijna gegarandeerd is’. Een uitdaging voor jou? Ga trail runnen, adviseert Moore, en verbeter je greep­ en onderarmkracht.

    Voor wie zijn obstacle runs?

    Voor iedereen die een nieuwe uitdaging zoekt (ook als je niet van cardio houdt). Obstacle runs vormen dé sportieve mogelijkheid om je handen vuil te maken en te ontdekken hoe ver je echt kunt gaan.

    Word ik er gespierd van?

    Je hoeft niet lang onder het vrachtnet door te tijgeren om van de calorieverbrandende en spieropbouwende effecten van obstacle runs te profiteren. Je rekent binnen een mum van tijd af met vet. Tegelijkertijd train je je bovenlichaam en core, elke keer dat je je gewicht in de strijd gooit om jezelf over obstakels te manoeuvreren.

    Moet ik een bepaalde oefening kunnen?

    Elke wedstrijd is anders, maar de kans is groot dat je vroeg of laat iets zwaars zult moeten tillen. Train je greep­ en armkracht daarom met de suitcase carry. Plaats je voeten op heupbreedte, ga tussen twee uitdagende gewichten staan (dumbbells of kettlebells). Zak, adem in en deadlift de gewichten. Loop 20 meter naar voren, rug recht, en zet de gewichten weer op de vloer.

    Welke spullen heb ik nodig?

    Er zijn twee dingen die populair zijn onder obstacle runners, zegt expert Alan Moore: de Dryrobe (€ 163 via bol. com), die onderkoeling na de wedstrijd tegengaat, en de robuuste rugzak KitBrix (€ 44 via bol.com). Mocht je echt een investering willen doen, dan kun je monkeybars aanleggen in je tuin. Minstens zo leuk voor de kinderen.

    Wat moet ik níét doen?

    Je hoort veel over blessures bij obstacle running, maar er doen zich nauwelijks rampzalige dingen voor en bij de beste wedstrijden zijn paramedici ter plaatse. De meeste verwondingen worden opgelopen tijdens het beklimmen van obstakels. 'Er is een drie­punten­-van-­contact-regel,' zegt Moore. 'Zorg dat je het obstakel altijd minstens met twee handen en één voet of met één hand en twee voeten vasthebt.' Het is niet makkelijk, maar dat is juist de bedoeling.

    Volg je Men's Health al op Facebook en Instagram?