Wintersport en alcohol: een gevaarlijke combinatie

Per dag crashen maar liefst 1.000 wintersporters op de piste door een neutje.

© Getty Images - Westend61

gettyimages-503880775.jpg

Alcohol maakt de heupen wat losser en geeft je net dat extra zetje als je op een vrouw afstapt. Niet voor niets geeft 29 procent van de wintersporters aan dat een drankje ze zelfverzekerder maakt op de piste. Maar net als met uitgaan, kun je ook hier een blauwtje lopen.

En niet zo'n beetje ook. Onder wintersporters uit het Verenigd Koninkrijk vallen maar liefst vier miljoen gewonden per seizoen - wat neerkomt op 1000 ongelukken per dag- als een gevolg van alcoholgebruik op de piste, volgens onderzoek van een verzekeringsmaatschappij. Nogal een flink percentage als je bedenkt dat 5.3 miljoen mensen alcohol drinken tijdens 't skiën. Een borreltje brengt dus de nodige risico's met zich mee.

Britten lusten wel een biertje op de piste

De kans dat je als wintersporter een keertje onderuit gaat moet je voor lief nemen. Een risico van 't vak. Je vergroot de kans op een ongeluk echter wel aanzienlijk met elke slok bier die je achterover klokt. Zo is de kans op een ongeluk 43 procent hoger met alcohol in je bloed, dan wanneer je nuchter de pistes afdaalt. En mocht je tot de ongelukkigen behoren, dan is de kans ook groot dat dit het einde van je vakantie is: 42 procent kan niet meer skiën na een ongeluk.

Er vallen wel wat kanttekeningen te plaatsen bij het onderzoek. Zo zijn de bevindingen vrij gedateerd en de onderzoeksperiode betrof slechts 4 dagen. Daarnaast gaat 't om Britten... en die lusten wel een biertje. Maar dat neemt niet weg dat de berg af scheuren met een slokje op hét recept is voor ongelukken.

De gevolgen van een ongeluk door alcohol

Bij ongelukken waarbij gewonden vallen, wordt altijd een blaastest afgenomen. Is het alcoholniveau in het bloed hoger dan 0,2 promille? Dan kun je een boete krijgen voor openbaar dronkenschap. Beschonken de pistes bestijgen is dus niet zonder risico's.

Sterker nog, als je je niet houdt aan de 10 regels die zijn opgesteld door de Fédération Internationale de Ski, moet je opdraaien voor de kosten en kan je zelfs strafrechtelijk worden vervolgd. Het afdalen brengt meer verantwoordelijkheden met zich mee dan je denkt, net als het alcoholgebruik. De reisverzekering of aansprakelijkheidsverzekering keert namelijk niets uit wanneer blijkt dat je gedronken hebt. De piste is dan ook geen wetteloze Wild Western, iets wat sommige skiërs nog wel eens lijken te vergeten.

De 10 geboden op de piste

De Fédération Internationale de Ski heeft verkeersregels voor de piste opgesteld met als doel ongelukken op de piste te voorkomen. Iedere skiër is verplicht de regels te kennen en zich eraan te houden ( wat natuurlijk ook geldt voor snowboarders). De ANWB maakte een overzichtelijke opsomming van de 10 pisteregels, sla ze op en handhaaf ze:

1. Rekening houden met anderen

Iedere skiër moet zich zo gedragen, dat hij een ander niet in gevaar brengt of schade berokkent.

2. Beheersen van snelheid en skistijl

Iedere skiër moet te allen tijde op tijd kunnen stoppen of uitwijken. Hij moet zijn snelheid en wijze van skiën aanpassen aan zijn skivaardigheid, de conditie van de piste, de sneeuw- en weersomstandigheden, alsook aan de drukte op de piste.

3. Keuze van het spoor

De van achteren komende skiër moet zijn skispoor zo kiezen, dat hij skiërs voor zich niet in gevaar brengt.

4. Inhalen

Inhalen mag van boven of van beneden en van rechts of van links, mits op zodanige afstand dat de ingehaalde op geen enkele wijze in zijn bewegingen wordt belemmerd.

5. Invoegen en weer verder skiën

Iedere skiër die zich (weer) op een piste wil begeven of na een stop verder wil skiën, moet zich ervan vergewissen dat hij dit zonder gevaar voor hemzelf of voor anderen boven of onder hem kan doen.

6. Smalle plaatsen

Iedere skiër moet vermijden om zich zonder noodzaak op smalle of onoverzichtelijke plaatsen op de piste op te houden. Een ten val gekomen skiër dient een dergelijke plek zo snel mogelijk weer vrij te maken.

7. Klimmen en lopen

Een skiër die klimt of te voet afdaalt, mag dit alleen aan de zijkant van de piste doen.

8. Letten op tekens

Iedere skiër dient de markeringen en de borden in acht te nemen.

9. Verlenen van hulp

Bij een ongeval is iedereen verplicht hulp te verlenen.

10. Legitimatieplicht

Iedereen, getuige of betrokkene, verantwoordelijk of niet, moet bij een ongeval zijn identiteit bekendmaken.

Volg je Men's Health al op Facebook en Instagram?