Je moeder had gelijk: spruitjes zijn goed voor je

Eet je bord met groene krachtpatsers leeg en voed je sixpack.

© Men's Health

OPTIE1.2.jpg

Je haat ze of je houdt ervan. Schep die spruiten hoe dan ook op, want deze kleine, maar krachtige groente zit bomvol vezels, foliumzuur, kalium en vitamine C. Volgens wetenschappers is er zelfs een verband tussen het eten van koolsoorten die rijk zijn aan glucosinolaten (die het lichaam tegen kankerverwekkende stoffen beschermen), zoals bloemkool en spruiten, en meer spiergroei.

Spruitjes voor je spieren

En er zijn nog meer voordelen: je kunt de ontwikkeling van stamcellen in je spieren stimuleren door spruiten te eten, ontdekten Italiaanse onderzoekers. Daardoor herstellen je spieren beter en groeien ze sneller. Met andere woorden: je kunt deze winter extra massa opbouwen, alleen maar door iets extra’s toe te voegen aan je standaard bak kip met rijst.

Het antioxidant sulforafaan in spruiten vermindert ook celsterfte, wat cruciaal is voor het behoud van spiermassa en een spoedig herstel na een zware training. Smakelijke feiten. Je spruiten hoeven overigens geenszins te lijken op de zompige groene smurrie die je vroeger in de ovenschotel van je oma aantrof.

Zo maak je ze klaar

De truc: bereid ze in een braadslede in de oven, niet in een pan met water. Spruiten worden papperig als je ze kookt. Bovendien neem je bij het afgieten niet alleen afscheid van het water, maar ook van een hoop goede bestanddelen. Besprenkel de spruiten met olie en kruid ze naar smaak. Bak ze daarna, samen met een paar plakken ontbijtspek, knapperig en goudbruin. De penetrante geur die gebakken spruiten in de keuken achterlaten moet je op de koop toenemen, want ze smaken beter dan ooit.

Volg je Men's Health al op Facebook en Instagram?