Lockdown leidt tot betere slaap en meer buitensport

Toch nog een lichtpuntje in de duisternis.

© Getty Images - Geber86

gettyimages-171223365.jpg

We worden dik, lui en ongelukkig van de coronacrisis. Of toch niet? Volgens een onderzoek naar het sport- en slaapgedrag onder tienduizenden Nederlanders -in de periode februari tot en met april dit jaar- zijn we juist meer gaan sporten en beter gaan slapen.

Deze metingen zijn gedaan door Polar die de data van sporthorlogegebruikers (anoniem) analyseerden. Ze vergeleken de maand februari, voor de maatregelen dus, met de maand april, waarin de sportscholen reeds gesloten waren. De bevindingen: we zijn meer buiten gaan sporten, en we zijn langer en beter gaan slapen.

Sportscholen dicht

Ondanks het advies zoveel mogelijk thuis te blijven zijn blijkbaar flink wat Nederlanders de hort op gegaan om te sporten. En wie neemt het ze kwalijk? Beweging is cruciaal voor je gezondheid en de sportscholen zijn dicht. Daarnaast is een frisse neus ook belangrijk, en ben je op een gegeven moment wel klaar met dat binnensporten.

De sluiting van sportscholen sinds half maart is goed zichtbaar in de data. Zo was er een sterke daling waarneembaar in sessies op de loopband (73,7 procent), roeimachine (83,5 procent) en crosstrainer (52,2 procent). Zwemmen viel -vanwege de sluiting van zwembaden- logischerwijs bijna helemaal terug naar nul.

Intelligente Lockdown

Tegenover al deze dalingen staat een stijging van hardlopen (49,8 procent), wandelen (110 procent), racefietsen (328 procent) en mountainbiken (140 procent). 'De data onderschrijven de relatief ontspannen lockdown in Nederland, waarbij zelfstandig buiten sporten aangemoedigd werd,' aldus dr. Raija Laukkanen, Director Science Collaborations bij Polar.

Al balen we natuurlijk dat de sportscholen dicht zijn.... toch mogen we ons gelukkig prijzen dat we in ieder geval naar buiten mogen om te sporten. Laukkanen: 'De verschillen met de resultaten uit andere landen zijn groot. In Frankrijk bijvoorbeeld, waar mensen alleen nog naar buiten mochten voor het strikt noodzakelijke, zagen we sterke daling in het aantal geregistreerde buitensportsessies.'

Kanttekeningen

We sporten niet alleen meer buiten, maar slapen ook nog eens beter. Zo gaat de wekker gemiddeld later en slapen we een kwartier langer. Blijkbaar gebruiken we de gewonnen reistijd om de nodige uren in te halen die we normaal in de file spenderen. Toch moeten we de bevindingen met een korreltje zout nemen: mensen die deze horloges gebruiken zijn veelal bovengemiddeld sportief.

Een horloge neem je immers niet om te meten hoeveel chipszakken je wegwerkt. Andere onderzoeken laten juist zien dat we er qua gezondheid op achteruitgaan, door een gemis aan de sportschool en een teveel aan stress en snacks. En ook de mentale impact van de pandemie dient niet onderschat te worden. Kortom: de resultaten laten zien dat sporters manieren vinden om buiten aan hun trekken te komen, maar of we allemaal meer zijn gaan sporten en beter zijn gaan slapen... dat moet grootschalig onderzoek uitwijzen.

Volg je Men's Health al op Facebook en Instagram?