De 18 beste sportdocumentaires aller tijden
Geen script nodig.
© Getty Images - Westend61

Geen onderwerp leent zich beter voor documentairemakers dan sport. Het sportveld is een natuurlijke omgeving voor unieke verhalen: de comeback, de underdog, het onmogelijke seizoen, de stad die het ondenkbare deed. De spelers zijn de personages, de seizoenen de verhaallijnen, de wedstrijden momenten van conflict.
En op deze manier is het sportverhaal helemaal geen verhaal over sport. Het gaat over mensen en plaatsen, attitudes, ideeën en drijfveren. Sport gaat over angst en vergetelheid. Sport biedt ons hoop op verlossing en erkenning voor al die liters aan zweet.
Hoewel we zeker weten dat we een paar van je favorieten hebben gemist (tips altijd welkom!), zijn dit documentaires die ons zijn bijgebleven. Sommige zijn klassiekers, andere zijn nieuw. In willekeurige volgorde zijn hier de beste sportdocumentaires aller tijden.
Icarus (2017)
Zoals alle geweldige documentaires gaat Icarus niet over waar het over zou moeten gaan. Bryan Fogel ging op zoek naar het gebruik van steroïden in de professionele wielersport. Wat hij vond, was de man achter een van de grootste dopingschandalen in de geschiedenis van de atletiekwereld.
Senna (2011)
Deze documentaire gebruikt alleen archiefbeelden en profileert Formule 1-kampioen Ayrton Senna - zijn leven als Braziliaanse superster, zijn klim naar sportieve roem en de meest tragische dag in de racegeschiedenis. Geen enkele documentaire voelde ooit zo filmisch.
Undefeated (2011)
De Manassas Tigers hebben nog nooit een playoff-wedstrijd gewonnen en hopen het imago van hun school als opgevers en verliezers om te keren. Misschien wel de beste football-documentaire ooit gefilmd.
Free Solo (2018)
Klimmer Alex Honnold probeert een free solo-beklimming van de El Capitan in Yosemite National Park. Vriend en filmmaker Jimmy Chin volgt de avonturier en legt een van de grootste, en gevaarlijkste, verhalen over menselijke discipline en prestaties vast. Je weet hoe het afloopt, maar toch guts je van het zweet als je naar de bizarre beklimming kijkt.
Hoop Dreams (1994)
Een reis van vijf jaar waarin twee jongens uit Chicago worden gevolgd terwijl ze hard werken voor een leven als professioneel basketballer. Gewoonweg een legendarisch documentaire. Je moet er even wat tijd voor uit trekken -de film duurt bijna drie uur- maar dan heb je wel een van de beste docu's ooit te pakken.
Pumping Iron (1977)
Pumping Iron was misschien wel de film die Arnold veranderde van niche-atleet en B-acteur in een van de meest bekende gezichten -en biceps- ter wereld. De documentaire draait om de Mr. Olympia-wedstrijd van 1975 waaraan Schwarzenegger meedoet.
O.J.: Made in America (2016)
Je zou denken dat je het O.J. Simpson-verhaal wel kent, maar je weet pas echt wat er gebeurde als je deze ongelooflijk -10 uur durende- diepgaande en goed gemaakte documentaire bekijkt die elk aspect van het leven van O.J. analyseert.
Murderball (2005)
Murderball - rolstoelrugby - volgt de Amerikaanse en Canadese nationale teams in de aanloop naar de Paralympische Spelen van 2004. Hilarisch, bedwelmend, huiveringwekkend en intens. Een sportdocumentaire die je zeker niet mag missen.
The Dawn Wall (2017)
Niet minder inspirerend dan de beklimming van Honnold's El Capitan is die van klimmer Tommy Caldwell, de eerste die El Cap zonder enige vorm van hulpmiddelen beklom. Een angstaanjagende reis van 19 dagen.
Tyson (2008)
Zelfs nu nog blijft Mike Tyson -die onlangs zijn comeback aankondigde- een van de meest controversiële figuren in de sport. In 2008 dacht de toen gepensioneerde en veroordeelde Tyson na over zijn leven in en buiten de ring. Het resultaat: een geweldige karakterstudie.
Sunday in Hell (1977)
De race Parijs-Bourbaix staat bekend om zijn gevaarlijke, geplaveide circuit en in 1976 schreef een filmploeg de race vanaf het begin tot aan de spannende finish.
The Endless Summer (1966)
Misschien wel de beste surffilm aller tijden. The Endless Summer is zo cool als het maar zijn kan, en de eerste van een zeer lange lijst luchtige surfer-docu's. Als je deze docu kijkt jeuken je handen om een board te pakken en een surfje te wagen.
Sunderland Til' I Die (2017)
Na het seizoen 2016-2017 degradeerde Sunderland FC van de Premiere League: de grootst denkbare nederlaag voor elke Engelse voetbalclub van het hoogste niveau. Maar het volgende seizoen wachtte een nog grotere nederlaag: wederom degradatie. Sunderland is meer een verhaal over een stad dan een club en volgt een van de meest fervente fanbases van het voetbal.
Touching the Void (2003)
Gebaseerd op het boek uit 1988 van Joe Simpson over zijn eigen en Simon Yates bijna rampzalige beklimming van Siula Grande. Touching the Void toont een van de meest intense ijzige beklimmingen die iemand ooit heeft meegemaakt.
Deep Water (2006)
Van dezelfde documentairemaker als Touching the Void. Deep Water reconstrueert de zeilrace uit 1968 die bekend staat als de Sunday Times Golden Globe Race. Yachting is nog nooit zo intens geweest.
June 17, 1994 (2010)
Deze documentaire volgt minutieus -aan de hand van nieuwsbeelden- de datum 17 juni 1994. Die dag anders was dan elke andere dag; het was de dag dat de New York Rangers hun Stanley Cup Victory vierden en de New York Knicks voor een NBA-kampioenschap gingen. Het was de dag van de laatste PGA-ronde van Arnold Palmer. En het was de dag dat OJ Simpson vertrok in zijn witte Ford Bronco.
Losers (2019)
Deze docu-serie zet de concurrentie op zijn kop en beschrijft de mislukkingen, de bijna-grootheden, degenen die tekort kwamen. Elke aflevering gaat over een andere sport, een andere atleet en een andere mislukking. Een lofzang voor hen die geprobeerd hebben, en verloren.
Late Life: The Chien-Ming Wang Story (2018)
Late Life is een kijk op honkbal, wat voor de Taiwanese werper Chien-Ming Wang meer dan een nationale droom was. Wang, de beroemdste speler uit de Taiwanese honkbalcompetitie, droeg het gewicht van een land op z'n schouders. De documentaire - over zijn terugkeer na een blessure - gaat meer over trots dan over overwinning. En is dat niet de kern van alle sportverhalen?