Eindelijk bewijs: die laatste kilo's zijn écht 't hardnekkigst

De laatste (ki)loodjes.

© Getty Images - 10'000 Hours

gettyimages-1153818430.jpg

Je hebt daadwerkelijk alles op alles gezet om af te vallen. Kilo per kilo overtollig vet werkte je weg alsof je een marathon rende waarbij je de kilometers aftikte -maar met de finish in zicht loop je (figuurlijk) tegen een muur aan: het plateau van de laatste kilo's kun je maar niet doorbreken. Hoe komt dit?

Aan je discipline ligt het niet. Je laat nog steeds elke snack liggen, eet volle bak groente en fruit, en sporten is niet alleen je nieuwe hobby, maar ondertussen ook je passie. Toch maak je nauwelijks meer merkbare progressie: waar de kilo's eerst het raam uitvlogen, blijven ze nu bij je op de bank hangen. Het zijn dan ook niet voor niets de laatste kilo's die het moeilijkst te verliezen zijn, aldus wetenschappers.

Basisredenen van stagnatie

Als je op dieet bent om af te vallen, zijn er twee basisredenen waarom het afvallen na verloop van tijd doorgaans langzamer gaat. De eerste reden is dat het calorieverbruik van je lichaam afneemt naarmate je gewicht verliest. Dit 'vertraagde metabolisme' ontstaat doordat er minder calorieën nodig zijn om een lichter lichaam te laten werken.

De tweede reden waarom afvallen steeds moeilijker wordt, is dat afvallen gepaard gaat met een toename van de eetlust. Het hormoon leptine vertelt aan je hersenen hoeveel vet er in ons lichaam is opgeslagen. Wanneer we meer vet hebben opgeslagen, neemt leptine toe en vermindert als het goed is de eetlust. Maar wanneer we lichaamsvet verliezen, werkt het juist andersom, waardoor we trek krijgen.

Gezonde balans

Na verloop van tijd wordt minder eten steeds moeilijker. Terugval is dan ook de grootste valkuil van een dieet. Daarom is het belangrijk een duurzaam dieet voor jezelf op te stellen -die je structureel kunt volhouden. Eigenlijk dus geen dieet, maar een leefstijl. Een leefstijl waarbinnen je ook zo nu en dan kunt snacken om de motivatie niet kwijt te raken.

Binnen die leefstijl is balans cruciaal, zowel in je eetgedrag als in fysieke activiteiten. Als je in grote lijnen enkel gezond eet -met hier en daar ruimte voor een cheatmeal- en voldoende sport, zullen op de lange termijn ook die laatste kilo's het loodje leggen.

Volg je Men's Health al op Facebook en Instagram?