Hardlopen in de hitte: do's en don'ts

'Wie stilstaat, overwint hitte.'

© Getty Images - James Porcini

gettyimages-632169395.jpg

Er is nog nooit iemand verdronken in 't zweet, dus daarvoor hoef je niet bang te zijn wanneer je een zomers loopje waagt. Toch is het wel zo verstandig om voorzorgsmaatregelen te treffen wanneer je de hitte aanvliegt. We hebben er een aantal voor je op 'n rijtje gezet:

Hardlopen in de hitte doe je zo

Ga niet op 't heetste moment van de dag hardlopen. De zon is op z'n sterkst tussen 12u en 15u. Het beste is om 's ochtends voor de warmte uit te rennen, of 's avonds als het een beetje is afgekoeld. Tussen de middag is het niet alleen erg warm, maar ook de UV-straling is dan 't heftigst met het gevaar op huidkanker. Mocht je een ervaren loper zijn en in de hitte willen lopen -knoop dan de volgende tips extra goed in je oren.

Drink water de hele dag door. Dit advies geldt altijd, maar is bij zomerse temperaturen nog belangrijker. Check je urine of je voldoende gehydrateerd bent: helder is goed, donker betekent meer water drinken. Drink de hele dag door voldoende water, en na je hardloopsessie nog wat extra om je vochtgehalte weer aan te vullen. Mocht je voor een wat langere afstand gaan, neem dan eventueel wat te snacken en drinken mee voor onderweg- better safe than sorry.

Kleed je luchtig. Je lichaam warmt flink op tijdens een hardloopsessie, al helemaal in de hitte. Die warmte moet je kwijt kunnen anders loop je de kans op oververhitting -en dat is levensgevaarlijk. Let daarom goed op wat je draagt als je gaat lopen in de warmte. Denk aan een luchtig mouwloos-shirt, korte broek en ademend hoofddeksel. De meeste warmte raakt je lichaam immers kwijt via je hoofd. Zonwerende petten of bandana's dienen dus luchtig te zijn om die warmte kwijt te raken.

Smeer je goed in. Zweet werkt als een vergrootglas voor de zonnestralen. Verbranden tijdens het sporten gaat dan ook sneller je denkt. Je ziet de schade vaak pas nadat je hebt gedoucht -en die is meestal erger dan gedacht. Smeer je daarom goed in met waterbestendige zonnebrand. Bescherm ook je ogen tegen de zon, door bijvoorbeeld een bril of pet te dragen.

Pas op voor teken (en wielrenners). Met mooi weer maken we graag een rondje door de natuur, lekker door het bos of de duinen. Begrijpelijk, maar niet zonder risico's. Naast de terroriserende wielrenners moet je ook oppassen voor teken. Dit kleine zwarte beestje nestels zich graag in warme en vochtige plekken: jouw oksels dus. De beestjes veroorzaken de ziekte van Lyme, een nare aandoening. Check na het hardlopen door de natuur daarom altijd even je hele lichaam op teken en verwijder ze zo nodig met een speciale tekenpen.

Ken je grenzen. Het belangrijkste advies: raak niet overmoedig door het lekkere weer. Natuurlijk wil je zo lang mogelijk genieten van de zon tijdens een loopje, maar in de hitte rennen is een stuk zwaarder voor je lichaam dan bij milde temperaturen. Pas daarom je tempo aan op de omstandigheden. Beter rustig aan, dan te hard van stapel.

En voor nu rest ons alleen nog het volgende advies: trek je schoenen, drink een glas water, zet 'n zomers deuntje op, en gaan met die banaan.

Volg je Men's Health al op Facebook en Instagram?