Deze 17 groenten zijn verrassende bronnen van eiwitten
Groen en sterk.
© Getty Images - Blend Images - Noel Hendrickson

Misschien ben je helemaal overtuigd na 't zien van The Game Changers. Misschien wil je gewoon meer plantaardig eten. Misschien hou je gewoon van groenten. Wat de reden ook is dat je hier bent, er is één ding waar artsen en diëtisten over de hele wereld 't over eens zijn (en ze zijn het niet vaak met elkaar eens): groenten zijn goed voor je.
Waarom? Groenten bevatten verzadigende vezels, gezonde antioxidanten en een groot aantal essentiële vitamines en mineralen die cruciaal zijn voor een fit lichaam -en immuunsysteem. Kortom, groenten zijn geweldig.
Toch is niemand perfect, zo lijken groenten soms wat tekort te schieten op proteïnen. Dit hangt er echter vanaf of je peulvruchten tot groenten rekent of niet. Het Voedingscentrum doet dat wel. En peulvruchten, zoals soja, kickerwten en linzen, bevatten bijzonder veel proteïnen.
Omdat deze groenten vaak terug komen, leek 't ons voedzaam eens een lijstje op stellen met 17 soorten groenten waar je niet zo snel aan denkt als 't op proteïnen aankomt. Het zijn lang niet allemaal proteïnen-bommen, maar voeg wat van deze groenten aan je maaltijd toe en je hebt in ieder geval een paar gram extra krachtvoer. Tast toe!
1. Edamame
Dit zijn sojabonen in een peul. Ze zijn geschikt als snacks, bedekt met schilferig zeezout en gedoopt in sojasaus, maar kunnen ook gewoon een smakelijk onderdeel van je maaltijd zijn. De groene rakkers bevatten ongeveer 9 gram proteïnen op de 100 gram.
2. Pintobonen
Net als edamame zijn pintobonen -ook bekend als kievitsbonen of borlottibonen- peulvruchten. Deze proteïnen-knallers bevatten bevatten ongeveer 20 gram proteïnen op de 100 gram. Gebruik ze bij een lekkere rijstmaaltijd of als onderdeel van taco's.
3. Witte bonen
Deze boon staat ook wel bekend als de 'navy boon', aangezien deze proteïnerijke bonen in blik makkelijk te vervoeren zijn -ideaal legervoer dus. Op de 100 gram zitten er ruim 7 gram proteïnen in de bonen. En zoals alle bonen, vormen ze een vezelrijke toevoeging aan je maaltijd.
4. Erwten
Ja, erwten. In de marges verschilt 't proteïne-gehalte een beetje. Dit hangt ervan af of het gaat om gedroogde, verse of geblikte erwten. Grofweg kun je ervan uitgaan dat je op zo'n 5 gram proteïnen op de 100 gram zit.
5. Gebakken aardappelen
Mmm, gebakken aardappelen. Lekker 'Hollandse' (spoiler: ze komen uit zuid-Amerika). aardappelen bevatten ongeveer 3 gram proteïnen op de 100, en daarnaast ook nog een vele vezels.
6. Spinazie
Vers of bevroren - deze klassieke Popeye-groente is een prima bron van proteïnen. Per 100 gram zit er ongeveer 3 gram aan proteïnen in- geen knaller, maar wel een zeer degelijke toevoeging aan je maaltijd gezien de vele gezondheidsvoordelen van deze bladgroente.
7. Spruitjes
Lang niet iedereens favoriet. Toch zijn ze goed te pruimen als je wat tijd steekt in de bereiding. En de groene ballen zijn vezelrijk- en bevatten rond de 3 gram proteïnen.
8. Champignons
'Paddenstoelen worden meestal gezien als groenten, maar ze zijn eigenlijk de vruchtlichamen van schimmels,' aldus het Voedingscentrum. Goed, wij rekenen ze voor het gemak even als groente. Deze smaakvolle 'planten' bevatten rond de 3 gram aan proteïnen.
9. Raapstelen
Als je genoeg hebt van spinazie, probeer dan deze vezelige groenten, die de stevige textuur van boerenkool heeft, maar met 'n zachtere smaak. Op de 100 gram bevatten de stelen ongeveer 1.5 gram proteïnen.
10. Mais
Een heerlijk zomerse toevoeging aan je maaltijd, zo'n goudgele kolf op de barbecue. Deze gele rakkers bevatten om en nabij de 4 gram proteïnen op de 100.
11. Peultjes
Makkelijk toe te voegen aan elke maaltijd. Ze lijken 'n beetje op erwten, maar peultjes zijn in hun geheel -met behuizing en al- op te peuzelen. Vooral knapperig zijn ze uitstekend. Peultjes bevatten een kleine 3 gram proteïnen op de 100 gram.
12. Boerenkool
Een veelal tot superfood bestempelde groente. Naast de vele vermeende gezondheidsvoordelen bevat boerenkool zo'n 4 gram proteïnen op de 100.
13. Artisjok
Bij artisjokken worden de vlezige schutbladeren van de gesloten bloemknop als groente gegeten. Deze van origine mediterraanse groente is zeer smakelijk- en bevat 2 tot 3 gram proteïne op de 100.
14. Broccoli
Met ruim 3 gram proteïnen op de 100 geen superheld op dit vlak, maar wel op vele andere vlakken. De combinatie van 'prima wat proteïnen' en bijzonder veel andere gezondheidsvoordelen maakt broccoli tot een welkome toevoeging aan elke maaltijd.
15. Bloemkool
Net als zijn kruisbloemige neef, de broccoli, bevat het bloemkool niet bizar veel proteïnen, namelijk zo'n 2 gram op de 100. Zomertip: duw een bloemkool op 'n blikje bier, en zet 'm op de barbecue.
16. Rucola
Absoluut geen proteïnebom, maar heel makkelijk aan elke maaltijd toe te voegen voor wat smaak- en een beetje extra proteïnen. Zo bevat deze sla ruim een gram proteïnen op de 100. Maakt die pizza toch nog een soort van gezond, met wat rucola erover.
17. Bieten
Naast een flinke dosis gezonde antioxidanten, bevatten bieten 2 gram proteïnen op de 100. Nothing beats a verse biet.