Zo val je tijdens een hittegolf toch in slaap
It's getting hot in here.
Wanneer het kwik stijgt tot zo'n 30 graden begeeft Nederland zich massaal naar het strand of een meertje om hiervan te genieten, maar zodra de avond valt en men huiswaarts keert doet de keerzijde van een zomerse dag zich voor: slaapproblemen. Bij deze een aantal tips om ondanks de zomerse temperaturen het rijk der dromen te betreden.
Let op de kamertemperatuur
De ideale kamertemperatuur ligt rond de 18 graden. Een graadje meer of minder is niet erg, maar probeer te vermijden dat op een zonnige dag dit getal flink stijgt. Probeer daarom om bijtijds je slaapkamer te koelen -middels een ventilator, overdag de warmte te weren door de gordijnen dicht te houden en je kamer te laten tochten in 't donker.
'Tip: maak een airco van je ventilator door 2 bevroren flesjes water voor je ventilator te zetten. Houd daarnaast je deur open en plaats de ventilator zo dat deze de warme lucht uit je kamer blaast. Zorg dat je een raampje open hebt staan, zodat er koelere buitenlucht naar binnen stroomt,' aldus slaapspecialist Mark Schadenberg.
Drink een glas koud water
Dit is de snelste manier om je lichaam te koelen. Maar: ga vooral niet koud douchen! Daarmee slaan de bloedvaten dicht en kan je lichaam de warmte juist niet afstaan. Mocht je voor 't slapen willen douchen, douche warm -hoe tegenstrijdig dit ook klinkt. Bij een warme douche gaan de bloedvaten juist openstaan en kan de warmte je lichaam verlaten. 'Te koud douchen zorgt ervoor dat je het warm krijgt omdat je lichaam gaat compenseren, oftewel je lichaam opwarmt na een koude douche,' aldus Schadenberg.
Ga niet onbedekt liggen
Hier schreven we al waarom je niet kunt slapen zonder deken. Wel kun je het dekbed uit je hoes halen, en enkel onder de hoes slapen. Schadenberg: 'Je voeten mogen onder de dekens vandaan komen, zo kan je lichaam de warmte kwijt. En: kies voor een zomers dekbed of katoenen hoeslakens.'
Niet sporten voor het slapen
Net als een warme douche, warmt sporten het lichaam op. Toch kun je vlak voor het slapen gaan beter niet sporten, want bij sporten blijft je temperatuur nog wat langer verhoogd -wat het slapen moeilijker maakt. Daarnaast -het hangt een beetje van de sport af- werkt sporten niet altijd rustgevend, en lig je vaak nog na te woelen. 'Dit willen sportfanaten natuurlijk liever niet horen, maar het beste is om 3 uur voor het slapen niet meer te sporten,' aldus Schadenberg.
Drink geen alcohol voor het slapen
Een slaapmutsje lijkt de suggestie te wekken dat je hiervan dromenland binnen no-time betreedt. Toch is het drinken van alcohol juist af te raden vlak voor het slapen gaan. Schadenberg: 'Door alcohol val je sneller in slaap, maar kom je niet in je diepe- en rem-slaap. Drink dus liever geen alcohol. Mocht je dit toch doen, blijf dan goed gehydrateerd door daarnaast water te drinken.'
Slaap lekker, mannen.