Op deze 6 manieren verpest jij je koffie

Zo wordt je bakkie troost wel erg sneu.

© Getty Images - Westend61

gettyimages-1140203299.jpg

Koffie is magisch. En dan hebben we het niet alleen over de smaaksensatie. Een reeks onderzoeken linkt een bakkie troost immers aan allemaal gezondheidsvoordelen: van een verminderde kans op dementie tot aan een boost van je metabolisme. Plus, het geeft je een cafeïnekick -voor als je de gym onveilig wilt maken. Toch zijn er een aantal dingen die je beter niet kunt doen als je je dagelijkse mok zwart goud maakt. Lees en leer.

1. Je drinkt koffie in de vroege ochtend

Een kop koffie om 07.00 uur 's morgens heeft totaal geen zin voor je energie. De eerste paar uur na het ontwaken zijn de levels van het stresshormoon cortisol het hoogst in je lichaam, wat je een natuurlijke energieboost geeft. Dat is de reden waarom experts het erover eens zijn dat je je eerste kop koffie het best tussen 10.00 en 12.00 's morgens kunt nemen. Op dat tijdstip daalt je cortisol namelijk. Zo kun je optimaal gebruik maken van de natuurlijke energie in je lichaam, en bewaar je je cafeïneshot voor het tijdstip waarop je het echt nodig hebt.

2. Je neemt aan dat dark roast meer antioxidanten bevat

Eén regel waaraan iedereen zich het beste kan houden: drink de koffie die jij het lekkerst vindt, niet welke het sterkst lijkt. Onderzoek toont nog niet aan welke branding het gezondst is. Zowel een lichte als een donkere branding hebben gezondheidsvoordelen. Lichte brandingen lijken meer stoffen te bevatten die de bloedsuikerspiegel stabiliseren, antioxidanten bevatten en andere gezondheidsvoordelen geven. Donkerdere brandingen lijken hogere concentraties melanodine te hebben, wat wordt geassocieerd met antioxidanten, ontstekingsremmend en een hoge bloeddruk tegengaan. Niet teveel nadenken dus, en gewoon drinken.

Heb jij er wel eens aan gedacht om deze koffie te proberen?

3. Je drinkt lichte brandingen om minder cafeïne binnen te krijgen

Geloof het of niet: lichtere brandingen kunnen zelfs meer cafeïne bevatten dan donkere brandingen. De reden: het brandingsproces verbrandt meer cafeïne bij donkerdere brandingen, omdat ze langer worden verhit. Als je gevoelig bent voor cafeïne, of gewoon op zoek bent naar een lichtere branding, kun je het beste gaan voor een cafeïne-vrije variant.

4. Je drinkt veel te veel

Meer is niet altijd beter: soms is het gewoon meer. Over het algemeen wordt de positieve werking een stuk minder na een kop of 5 -maar dan voel je 'm ook al goed zitten. Meer dan dat drinken doet je geen goed, en bij sommige mensen werkt het zelfs averechts. Sterker nog: dit kan een hoge bloedsuikerspiegel, angstgevoelens en maagzuur triggeren.

5. Je gebruikt te veel suiker

Eén van de grootste voordelen van koffie is dat het je bloedsuikerspiegel omlaag haalt en het risico op diabetes type 2 vermindert. Onder andere dankzij de antioxidanten. Maar je koffie in een dessert veranderen is dat niet. Sommige onderzoeken ontdekten ook met een beetje suiker in de koffie een verminderd risico op diabetes, terwijl andere onderzoeken aantoonden dat er alleen gezondheidsvoordelen zijn voor koffiedrinkers die suiker links laten liggen. Wees dus zuinig met suiker.

6. Je laat je koffie koud worden

Heb je ooit een kop koffie gezet, een paar slokken genomen, weggezet, vergeten waar je het hebt weggezet, het twee uur later teruggevonden, opnieuw opgewarmd, een paar slokken genomen, en weer teruggezet? De zuurtegraad van je koffie neemt tussen die slokken door flink toe. Dat brengt geen enorme gezondheidsrisico's met zich mee, maar dat extra zuur kan zorgen voor last van je maag of spijsvertering. Ook kan het je tandglazuur aantasten. Koffie die je te lang laat staan kan ook minder antioxidanten bevatten doordat het zo lang wordt blootgesteld aan de lucht. Sommige onderzoekers adviseren koffie binnen twintig minuten na het maken te drinken voor een maximaal effect van de antioxidanten.

En nu, een kop koffie.

Bron: Esquire.nl

Volg je Men's Health al op Facebook en Instagram?