Olijfolie of kokosolie: wat is de gezondere keuze?

The battle of the oils.

© Getty Images - Johner Images

gettyimages-470641493.jpg

Kokosolie heeft inmiddels een vast plekje in onze keukens gekregen, mede door het feit dat voorstanders van deze olieachtige substantie wijzen op de diverse gezondheidsvoordelen dat het goedje met zich mee zou brengen. Zo zou het bijdragen aan een afname in lichaamsvet of zelfs helpen bij het voorkomen van hartaandoeningen. Helaas blijft het bewijs voor deze gezondheidsclaims schaars.

Er is echter genoeg onderzoek dat suggereert dat andere plantaardige oliën verschillende voordelen hebben ten opzichte van hun dierlijke tegenhangers. En dan met name als het gaat om de gezondheid van het hart. Maar wat is nou de beste keuze? In dit artikel zal de strijd tussen twee plantaardige oliën voor eens en voor altijd worden uitgevochten. Wie wint? Kokosolie of olijfolie?

Op je olijf geschreven – olijfolie

Een recent onderzoek gepubliceerd in het Journal of American College of Cardiology keek naar de consumptie van olijfolie bij volwassenen. De onderzoekers ontdekten dat wanneer margarine, boter of mayonaise werd vervangen door olijfolie, men een lager risico op hart- en vaatziekten had.

Degenen die meer dan een halve eetlepel olijfolie per dag aten, hadden een verminderd risico op het ontwikkelen van hart- en vaatziekten in vergelijking met degenen die nauwelijks – minder dan één keer per maand – consumeerden. Hoe meer olijfolie er naar binnen gehengeld, hoe kleiner de kans op het overlijden aan hart- en vaatziekten. Zelfs een kleine toename in het gebruik van olijfolie, zoals het dagelijks vervangen van ongeveer een theelepel margarine of boter door een vergelijkbare hoeveelheid olijfolie, had zo zijn voordelen.

Daarnaast zagen de onderzoekers ook een verband tussen olijfolie en een vermindering van ontstekingsstoffen die kunnen bijdragen aan hart- en vaatziekten. Olijven bevatten namelijk plantaardige chemicaliën, ook wel bekend als polyfenolen, die ontstekingen helpen verminderen.

Maar wat is dan de beste olijfolie? Vierge olijfolie, dat wordt gewonnen door mechanische in plaats van chemische middelen, heeft een hoger gehalte aan beschermende plantaardige stoffen dan geraffineerde olijfolie. Extra vierge olijfolie is de beste keuze, omdat het een product is van de geprefereerde, mechanische verwerking.

Hoewel meer onderzoek noodzakelijk is, kunnen deze polyfenolen de voordelen ook hun weerga hebben op andere delen van het lichaam als de hersenen. Het eten van olijfolie in combinatie met andere gezonde voedingsgewoonten als het eten van bladgroenten wordt geassocieerd met het tegengaan van de achteruitgang van de hersenfunctie naarmate men ouder wordt.

Costa del Kokos – kokosolie

In een recent gepubliceerd onderzoek in het wetenschappelijke tijdschrift Circulation werd aangetoond dat kokosolie geen voordelen met betrekking tot de tailleomvang of lichaamsvet kent in vergelijking met andere plantaardige vetten. Kokosolie deed het in vergelijking met olijfolie ook niet zo goed op het gebied van het verminderen van risicofactoren van hartaandoeningen. Zo vonden de onderzoekers dat kokosolie LDL-cholesterol in het lichaam verhoogde. Dit cholesterol wordt juist geassocieerd met een hoger risico op hartaandoeningen.

Extra vierge kokosolie is aantoonbaar minder bewerkt en wordt vaak verfijnd op een manier die vergelijkbaar is met extra vierge olijfolie. Een recent onderzoek gepubliceerd in BMJ Open toonde aan dat extra vierge kokosolie geen toename van LDL-cholesterol veroorzaakte in vergelijking met extra vierge olijfolie gedurende een periode van vier weken. Wel werd aangetoond dat beide oliën het beter deden dan bijvoorbeeld boter. Helaas zijn er verder niet genoeg onderzoeken gedaan naar de invloed van extra vierge kokosolie op mensen om het gebruik ervan als primair vet in onze voeding te ondersteunen.

And the winner is … olijfolie

De voordelen van het gebruik van niet-tropische plantaardige oliën blijven veelbelovend, waardoor olijfolie de gezondere keuze is voor in de keuken. Probeer olie en azijn op een frisse zomersalade of in plaats van mayo in een aardappel- of tonijnsalade. Overweeg een scheutje olijfolie in plaats van een klontje boter of margarine bij het koken van groenten. En gebruik kokosvet bijvoorbeeld af en toe om de smaak van een groentecurry te versterken, of als vervanging voor boter in gebakken desserts.

Bron: Harvard Health Blog

Volg je Men's Health al op Facebook en Instagram?