De wonderlijke werking van chiazaad

Drie eetlepels a day, keeps the doctor away.

© Getty Images - Westend61

gettyimages-585858069.jpg

Salvia Hispanica -beter bekend als chiazaad- staat niet alleen mooi op je instagram-ontbijtkiekje, maar blijkt ook daadwerkelijk gezondheidsvoordelen met zich mee te brengen, ontdekten Canadese onderzoekers al een tijdje geleden.

Zo lijkt een aantal flinke eetlepels chiazaad per dag de bloeddruk te verlagen. Daarnaast is chiazaad een rijke bron van omega-3 vetzuren, en zit 't wonderlijke zaad ook nog eens vol voedingsvezels en magnesium. Supplementen? Chia!

Effect van chiazaad op de bloeddruk

Zowel omega-3-vetzuren, als voedingsvezels en magnesium verlagen alle drie de bloeddruk. 'Dus wat zou het effect van chiazaad zijn op de bloeddruk?', vroegen de raketgeleerden zich af.

Om deze vraag te beantwoorden, lieten de onderzoekers 20 proefpersonen 12 weken lang gevarieerd eten, met dagelijkse 37 gram chiazaad -een equivalent van 3 ruime eetlepels. In de periode hierna kregen de proefpersonen 12 weken lang eenzelfde dieet, maar dan zonder chia en met tarwevezels.

Tarwe versus Chia

De onderzoekers legden de voedingspatronen naast elkaar en ontdekten dat de proefpersonen tijdens hun chiazaad-periode dagelijkse gemiddeld zo'n 7.4 gram omega-3-vetzuren en 612 milligram magnesium consumeerden. Tijdens de tarwevezelfase was dat 1.1 gram en 424 milligram. Een flink verschil dus.

Ook was de bloeddruk met enkele punten afgenomen na de 12-weekse chia-periode. De effecten waren niet extreem, maar wel significant. Oftewel, een beetje chiazaad per dag is een nuttige toevoeging aan je voedingspatroon.

Volg je Men's Health al op Facebook en Instagram?