Hoe komt het dat je soms misselijk bent na het hardlopen?
Wie de oorzaken kent, kan 't wellicht vermijden.
© Getty Images - Nastasic

Tenzij je over stalen ingewanden beschikt is het heel goed mogelijk dat je tijdens of kort na het hardlopen een keer hebt overgegeven. Braken vindt niemand leuk, maar het kan iedereen overkomen. Wie de oorzaken kent, kan dat wellicht vermijden.
Als jij ooit voorovergebogen boven een afvalbak bent geëindigd na het hardlopen, dan wil je dat niet nogmaals meemaken. Daarom brengen we een aantal mogelijke oorzaken voor het voetlicht en geven aan op welke manier je je daartegen kunt wapenen.
1. Stilvallen van het maag-darmstelsel
Als je hardloopt, wordt zuurstofrijk bloed aan je maag en andere organen onttrokken om in te zetten voor je longen, je hart en je hardwerkende spieren. De maag kan daardoor niet zo efficiënt als anders de voedingsstoffen verwerken. Hierdoor kan het gebeuren dat je drank en voedsel er kort na de inspanning uitkomen. Een dergelijk verschijnsel doet zich eerder voor als je hardloopt op een hete en vochtige dag, omdat de bloedstroom van het spijsverteringsstelsel naar de huid wordt verlegd om je lichaam af te koelen.
Is er sprake van uitdroging dan vertraagt het verteringsproces namelijk nog meer. Het is dus belangrijk om vroeg tijdens een loopje regelmatig water te drinken voor een betere vertering van de suikers. Deze hydratatie is de sleutel voor een gezond maag-darmstelsel en het voorkomen van misselijkheid. Maar het blijft lastig de gulden middenweg te vinden tussen te weinig en te veel drinken om misselijkheid te voorkomen.
2. Druk op de maag
Als je hardloopt met hoge intensiteit dan neemt de druk toe op je buik en daarmee ook op je maag. Dit gebeurt omdat je tijdens het hardlopen je bekkengebied meer gebruikt en omdat je dieper ademhaalt. Zo kan het gebeuren dat de maaginhoud teruggedrongen wordt in de slokdarm en mogelijk nog verder omhoog komt. Hoe meer je hebt gegeten of gedronken voorafgaand aan de wedstrijd, hoe voller de maag en hoe groter de kans op dit scenario.
Anderzijds moet je vooraf voldoende vocht en energie innemen. Een delicate balans dus, tussen niet teveel tot je nemen, en niet te weinig.
3. De verkeerde voedingsstoffen
Vermijd zure voedingsstoffen zoals die van citrusvruchten en drankjes als soda of sinaasappelsap voordat je gaat hardlopen. Zure voedingsstoffen en dranken verhogen de zuurgraad in de maag. Dat vertraagt het doorstromen van de maaginhoud in het darmstelsel en verhoogt het risico op braken.
Maaltijden en tussendoortjes met veel vet, eiwitten en vezels moet je zeker niet nemen voorafgaand aan een training, omdat ze het verteringsproces vertragen. Met andere woorden, die voedingsstoffen blijven langer in je maag en kunnen daar tijdens je prestatie nog steeds zitten, wat je het gevoel geeft dat je een steen in je maag hebt die maar niet wil zakken.
Om braken door bepaalde voedingstoffen te voorkomen, moet je eigenlijk twee uur voor een pittige training of wedstrijd niet eten. Als je echt iets moet eten, neem dan een klein beetje van iets dat vriendelijk is voor de maag. Blijf je last houden van misselijkheid en braken ondanks de aanpassing van je dieet, neem dan ongeveer een uur voor je inspanning maagzuurremmers.
4. Snel stoppen na inspanning
Als je meteen na je pittige inspanning vol op de rem gaat staan, kan dit een verwoestende uitwerking op je maag hebben. De maag is niet voorbereid op deze snelle verandering in inspanning, met als gevolg dat je je ziek kunt gaan voelen. Het is hetzelfde als hoe je je kunt voelen na een ritje in de achtbaan. Dit vervelende gevoel kan verergerd worden als je in de laatste meters nog een flinke eindsprint hebt getrokken.
In plaats van meteen stil te staan, kun je beter nog wat wandelen of joggen om je lichaam de tijd te geven zich aan te passen en om maagkrampen te voorkomen. Neem ook niet te snel na de inspanning zoete sportdrank of iets te eten. Drink wat slokjes water, blijf wandelen en geef je lichaam de kans terug te keren naar het basisniveau.
5. Extreme uitdroging
Als je extreem veel zweet kun je misselijk worden. Verlies je tijdens het hardlopen meer dan 4 procent van je lichaamsgewicht, dan zijn je darmen volgens sommige studies niet meer in staat om goed vocht op te nemen en dat veroorzaakt misselijkheid. Dit gebeurt vooral bij mensen die vooraf te weinig gedronken hebben. Braken is niet zonder gevolgen. Het kan schade veroorzaken aan de bekleding van je slokdarm, en dat heeft een negatief effect op je spijsverteringsproces.