Het belang van betaïne voor mannen van middelbare leeftijd
Laat je spieren niet verdampen.
© Getty Images - fotografixx

Als je een kantoorbaan hebt en daarbuiten weinig beweegt, verlies je vanaf je dertigste elk jaar een aanzienlijke hoeveelheid aan spiermassa. Dit proces, volgens een Chinees onderzoek, zou je kunnen afremmen -of zelfs doen omkeren- door de inname van betaïne te verhogen (al raden wij toch aan regelmatig de gym te bezoeken).
Wat is betaïne? De oorspronkelijke naam betaïne komt van de plant waaruit dit voor het eerst geïsoleerd werd: de Beta vulgaris. Beter bekend als de suikerbiet. Een van de werkingen van betaïne zou het stabiliseren van de eiwitstructuur zijn. Goede voedingsbronnen van betaïne zijn spinazie, quinoa, granen, suikerbieten, vlees en vis.
Onderzoek naar betaïne
De voedingswetenschappers gebruikten gegevens van 1242 studiedeelnemers in de leeftijd van 41 tot 60 jaar oud. De gegevens werden in twee perioden verzameld. In 2011-2013 bepaalden de onderzoekers onder meer de spiermassa en het voedingspatroon van de participanten, en 3 jaar later, in 2014-2017, bepaalden ze nog eens hoeveel spiermassa de proefpersonen hadden
Aan de hand van hun inname van betaïne verdeelden de onderzoekers de studiedeelnemers in drie ongeveer even grote groepen. De eerste groep consumeerde dagelijks 49.7-195.6 milligram betaïne. In de tweede en derde groep consumeerden de studiedeelnemers respectievelijk 196.5 - 285.5 milligram en 268.8 - 759.3 milligram betaïne per dag.
De wonderlijke resultaten
In de eerste twee groepen verloren de studiedeelnemers tussen de eerste en tweede meting een beetje spiermassa. De studiedeelnemers in de derde groep -met de hoogste inname van betaïne- wonnen daarentegen een beetje spiermassa. Wonderlijk, maar waar.
Conclusie? Natuurlijk kunnen ook andere factoren de oorzaak vormen van de toegenomen spiermassa, maar het lijkt erop dat een hogere inname van betaïne bij mannen op middelbare leeftijd het verlies van spiermassa tegengaat. Doe er jullie voordeel mee, mannen.